Deca predškolskog uzrasta u Radičeviću imaće priliku sutra (29. januara) da slušaju odlomke iz knjiga primerenih njihovom uzrastu i to u okviru interaktivnog programa Narodne biblioteke Bečej „Naša čitaonica”. Čitaonice za decu predškolskog uzrasta vodi i uređuje Marijana Đaković, edukatorka Narodne biblioteke Bečej, dok je realizatorka aktivnosti Dragica Gavrić.

Evo nekoliko odgovora na pitanje zašto je važno čitati deci.

Poznato je da čitanje naglas jedna od najvažnijih zajedničkih aktivnosti sa decom, koja vodi do razvoja jezičkih veština i lakšeg savladavanja samostalnog čitanja u kasnijoj dobi deteta. Pored razvoja čitalačkih i kognitivnih veština i sposobnosti kod dece, čitanje naglas takođe pospešuje motivaciju, radoznalost i memoriju deteta.

Čitanje naglas deluje stimulativno čak i na bebe, navode stručnjaci. Istraživanja pokazuju da – što više različitih reči roditelj koristi sa osmomesečnim detetom, to je vokabular deteta u trećoj godini bogatiji. Čitanje naglas pomaže razvoju pozitivnih asocijacija sa knjigama i čitanjem.

Dokazano je i da je čitanje naglas tehnika koja pomaže deci tokom stresnih situacija. Istraživanja takođe pokazuju da čitanje naglas obezbeđuje jake temelje za dalje školovanje deteta. Kada se detetu čita naglas od malena, ono je izloženo pričama, rečima i idejama koje ne sreće u svakodnevnom životu. Pored toga, dok deci čitate naglas, ona savladavaju i veštinu slušanja.

– Ono što se dešava u prvim mesecima i prvim godinama života je od izuzetne važnosti, ne zato što ovaj period pruža neizbrisivu podlogu za život odrasle osobe, već zato što se u ovom periodu gradi čvrsta ili krhka pozornica za ono što tek sledi, navodi stručnjaci pod okriljem američkog Komiteta za evaluaciju dečjeg zdravlja u publikaciji „Dečje zdravlje, bogatstvo nacije”.

Čitaonica za decu u ogranku Narodne biblioteke Bečej u Radičeviću počinje sutra u 11 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име