Srpska pravoslavna crkvena opština Bečej i Crkveni hor „Sveti velikomučenik Georgije“ organizuju u subotu, 7. maja, od 19 sati tradicionalnu, 17. po redu, Đurđevdansku smotru crkvenih horova.

Pored dva hora domaćina, Dečijeg crkvenog hora i Hora odraslih „Sveti velikomučenik Georgije“, nastupiće još Crkveni hor „Car Konstantin i carica Jelena“ iz Sombora, Crkveni hor „Sveti Roman Melod“ iz Subotice i Hor Muzičke škole „Petar Konjović“ u Bečeju.

Ovogodišnja smotra protiče u znaku dve decenije obnove rada crkvenog hora u Bečeju, koji je aktivan u nedeljnim i prazničnim bogosluženjima, ali s velikim zadovoljstvom i uspehom nastupaju i na raznim manifestacijama u zemlji i inostranstvu interpretirajući muziku srpskih i ruskih kompozitora.

Inače, prvi bečejski pravoslavni crkveni hor, ponet snažnim uticajem osnivanja horova po Vojvodini, formiran je 1869. godine i imao je 35 članova, od kojih 19 muških i 16 ženskih glasova, a horovođa je bio medicinar Sava Krstić. Iako aktivnost horskog „prvenca“ nije dugo trajala, njegov značaj je u tome što je udario temelj horskom pevanju među bečejskim pravoslavcima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име