Da deca i mladi iz Bačkog Gradišta uživaju u sticanju novih znanja iz hemije i to u improvizovanoj laboratoriji, govori prizor koji smo  jedne subote zabeležili u zgradi mesne zajednice.

Obučeni u bele mantile, zaštićeni rukavicama, neki sa maskama na licu, vredno su ponavljali nešto ranije isprobane i naučene eksperimente kako bi ih naša kamera zabeležila.  Radionice primenjene nauke ove zime prošlo je 25 učesnika.

Učenje o kiselinama i bazama na praktičan način u improvizovanoj laboratoriji
Učenje o kiselinama i bazama na praktičan način u improvizovanoj laboratoriji

Mentorka grupe, doktorka hemijskih nauka Olga Vajdle, već nekoliko meseci približava grupi dece i mladih, mahom iz socijalno ugroženih porodica, jednu od nauka koja je mnogima, bez razloga, bauk. Ne i učesnicima radionica na projektu „Biramo put obrazovanja: Koraci ka afirmaciji dece i mladih Roma u svetu nauke i kulture“.

Radoznalost je ključ učenja
Radoznalost je ključ učenja

Projekat realizuje Humanitarno udruženje „Đina“ iz Bačkog Gradišta, a podržava Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Humanitarno udruženje „Đina“ se nekoliko godina unazad bavi organizacijom aktivnosti iz programa digitalne pismenosti, produkcije i aktivizma, pod nazivom „Želimo, znamo, radimo“, kao i realizacijom radionica za decu iz opštine Bečej „Igrajmo se zajedno“, gde je akcenat stavljena na učešće dece sa smetnjama u razvoju i druge dece.

Takođe, udruženje planira i sledeće godine da organizuje brojne druge aktivnosti, kako one koje promovišu nauku, tako i one koje podižu svest mladih da vode zdrav život i da brinu o svom zdravlju, kako mentalnom, fizičkom, tako i reproduktivnom.

Više u TV prilogu

 

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име