Energetska efikasnost nije samo štednja, već promenjen način življenja, a lokalne zajednice i građani, ne narušavajući svoj komfor, trebalo bi sa manje novca da imaju veće rezultate, jedan je od značajnih zaključaka na promociji brošure sa primerima dobre prakse energetske efikasnosti malih gradova Evrope.

Pomenuta publikacija jedan je od rezultata projekta „Scientia –realizuje Energetski inovativni centar „Teslianum“. Glavni cilj projekta je doprinos unapređenju i promociji primene Strategije za energetski razvoj Republike Srbije do 2025. godine. Očekivani rezultati projekta su: pored izdavanje pomenute brošure, jesu promocija brošure u pet malih gradova Republike Srbije, podsticanje građanskog aktivizma u ovoj oblasti.

Analize Međunarodne agencije za energetiku pokazale su da energetska efikasnost ima potencijala da podrži ekonomski razvoj smanjujući potražnju za energijom, tako što je veliki izvoz energije zamenjen domaćim proizvodima i usluga.

Zadužen za poslove u vezi sa energetskom efikasnošću u opštini Bečej Željko Plavšić, kazao nam je da je lokalna samouprava trenutno u mogućnosti da finansira samo izradu planski i projektnih dokumenata, dok za rekonstrukciju blizu 50 objekata u najvećoj potiskoj opštini treba novac pronaći iz drugih izvora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име