Bečejsko udruženje mladih (BUM) partner je Narodnoj skupštini Republike Srbije i inicijativi Otvoreni parlament na prvom obeležavanju „Nedelje parlamentarizma“ u Srbiji. „Nedelja parlamentarizma“, sa sloganom „Imate reč“, nizom sveobuhvatnih aktivnosti realizuje se širom zemlje.

BUM je tim povodom u studio portala MojBečej.rs pozvao Andreu Galgo Ferenci iz Bečeja, bivšu poslanicu u srpskom parlamentu. Inače, Galgo Ferenci poslednja je žena iz Beečja koja je u republičkom parlamentu predstavljala opštinu Bečej.

Zamolili smo je da podeli svoja iskustva kao poslanice. Zanimalo nas je da li građani opštine Bečej gube time što u poslednjih nekoliko godina nemaju predstavnika u parlamentu. Prema rečima naše sagovornice, isključivo bi stranke trebalo da povedu računa o tome da svih regioni budu jednako predstavljeni u skupštini. Andrea Galgo Ferenci trenutno predaje u Ekonomsko – trgovinskoj školi Bečej, gde je profesorka stručnih predmeta. Kako nam je rekla, trudi se da učenicima, u okviru časa odeljenskog starešine, približi pojam i vrednosti demokratije i parlamentarizma. Tokom razgovora Galgo Ferenci okarakterisala je sliku parlamentarizma danas u Srbiji. Interesovalo nas je da li su neophodne reforme, kao i da li prati rad ovog saziva.

Naša sagovornica komentarisala je i mogućnosti žena i predstavnika nacionalnih zajednica u skupštini Srbije. Pitali smo bivšu poslanicu Galgo Ferenci koliko, prema njenoj proceni, mladi znaju i kakav bi pristup škole i organizacije civilnog društva trebalo da imaju kako bi se povećao nivo informisanosti o principima demokratije i parlamentarizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име