Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih u Bečeju „Majske igre” osnovan je dаleke 1958. godine.

Reč je o nаjstаrijoj smotri drаmskog stvаrаlаštvа mladih u regionu. Glаvni cilj ovog festivala je sistemаtskа i kontinuirаnа, više od polа vekа stara, аfirmаcijа dečijeg i omladinskog scenskog stvаrаlаštvа, kao i promovisаnje sаdržаjа svetske dečije i omladinske pozorišne scene, аrtistički interkulturаlni dijаlog i unаpređenje umetničkog stvаrаlаštvа mlаdih uopšte.

Do 59. izdanja „Majskih igara” ostalo je desetak dana, održaće se u Bečeju od 16. do 20. maja, ali organizator nije u zavidnoj finansijskoj situaciji. Naime, ovog puta izostala je novčana podrška donatora, a prikupljena je svega jedna petina novca, saznali smo od Zdravka Petrovića, direktora Gradskog pozorišta Bečej, jednog od organizatora čuvene bečejske manifestacije.

I ove godine je zainteresovanost teatara i glumaca iz tri zemlje bila velika. Od skoro 40 prijava selektorka festivala Maja Pelević je odabrala dvanaest, šest u kategoriji mladih i isto toliko u kategoriji dečjih predstava. Dve predstave biće igrane na mađarskom jeziku i takmičiće se sa ostalim predstavama.

Selekcija u kategoriji pozorišnih predstava za mlade:

1. Kući– Ljudmila Razumovska, KUD TENT, Obrenovac, Srbija
2. Nevidljivi spomenici – Jelena i Milena Bogavac, Bitef teatar, Beograd, Srbija
3. Ćelava pevačica– Jonesko, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej, Srbija
4. East Balkan, Fabula Rasa Szinjatszo Grund, Nepker MMK, Subotica, Srbija
5. Mrtvo more– Radoje Domanović, Akademsko pozorište SKC Niš, Srbija
6. Priča sa Zapadne strane – Artur Lorens (adaptacija Nataša Radonjić), Teatar 011, Beograd, Srbija

Selekcija u kategoriji pozorišnih predstava za decu:

1. Zbrkana bajka – Irena Tiodorović (adaptacija Slobodanka Oparnica), OŠ “Petar Kočić” Inđija, Srbija
2. Svinjareva tajna – Miloš Milošević, Kulturni centar Palanka, Gradsko pozorište, Dečija scena, Smederevska Palanka, Srbija
3. Indula az ember visza… (Polazi čovek nazad na drvo) – autorski projekat grupe Fabula Rasa, Fabula Rasa Gyermekszinjatsle Grund, Nepkor MMK, Subotica, Srbija
4. Mali Princ– Antoan de Sent Egziperi, Dramska sekcija Osnovne škole Sveti Franjo Tuzla, Bosna i Hercegovina
5. Čudnovate zgode šegrta Hlapića – Ivana Brlić Mažuranić, Dom kulture Kristalna kocka vedrine Gradsko Kazalište Sisak, Hrvatska
6. Kad je džungla nek je sa muzikom – Pedja Trajković, Gradsko pozorište Jagodina, Srbija

Tradicionalni defile ulicama Bečeja izostaće ovog maja, iz nekoliko razloga, a najviše zbog nedovoljnih odnosno ograničenih finanskijskih sredstava. Otvaranje čuvene manifestacija „Majske igre” biće upriličeno upravo na sceni Gradskog pozorišta Bečej, gde će deca glumci  mladi glumci pokazati svoja umeća, talenat i prikazati dramska dela vredna gledanja. Jer, „Majske igre” otvorene su za sve posetioce, bez ograničenja za godine. Ostaje da se za naredne, jubilarne 60. igre Bečejci više potrude oko prikupljanja novca, a manifestacija na daleko svečaniji način održi. O kvalitetu će struka suditi, a publika će već znati kako će glumce nagraditi.

 

4 KOMENTARA

  1. Pa nema para zbog izbora… Sve su potrosene na plakate, bilborde. Ali ne razumem, zasto ce izostati ulicni defile, sta tu treba da se plati, koliko kosta to. Da li uopste treba tu nesto platiti? Glupi izgovor po meni.

  2. Ostavka direktore!!! Ako za takvu manifestaciju niste uspeli obezbediti pare, vreme je da se vratite u prosvetu!!!

  3. Zato što zna da može! Direktor je izgleda bio u izbornoj kampanji, pa nije imao vremena da se bavi ovom manifestacijom… Naravno da je odgovornost direktora…

  4. Vreme je za cuvenu UNIJU ZENA SNS-a.Kosovari i mlade kosovarke,pre nego sto pokupuju kuce po beceju za 4000-5000 evra i naprave jos koju uniju,mozda belih miseva, mogu da odrese kesu i pomognu sad njihovom novom gradu.Da bi me razumeli bolje,napisao sa isti text na albanskom: Është koha për UNION famshme GRA SNS-a.Kosovari dhe Kosovës i ri, para se të blerë shtëpi në Becej për 4000-5000 euro dhe një pajisje tjetër që e bashkimit, minj ndoshta të bardhë, mund të ndihmojë liroj çantë dhe tani kështjellën e tyre të ri.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име