Hatékony az Alapfokú Bíróság Óbecsén
Hatékony az Alapfokú Bíróság Óbecsén

Prekršajni sud u Bečeju, koji je, pored opštine Bečej, nadležan i za opštine Žabalj, Temerin i Srbobran, u toku 2015, 2016. i 2017. godine nije primio nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u vezi sa javnim nabavkama, te nije bilo ni presuda s tim vezi, povrđeno je portalu MojBečej u sudu.

U Prekršajnom sudu u Bečeju ističu da je odredbom člana 100. Zakona o prekršajima propisano da prekršajni postupak za prekršaje iz oblasti javnih nabavki vode prekršajni sudovi, a izuzetno prvostepeni prekršajni postupak za prekršaje iz oblasti javnih nabavki vodi Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

S druge strane, iako je članom 165. Zakona o javnim nabavkama propisano da Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki vodi prekršajni postupak u prvom stepenu za prekršaje propisane tim zakonom, analiza Bečejskog udruženja mladih u okviru projekta Unapređenje kapaciteta lokalnih aktera za upotrebu antikorupcijskih mehanizama pokazala je da prekršajnih postupaka, pa ni presuda, odnosno kažnjavanja, nema. To što nema prekršajnih postupaka je jedan od većih problema u primeni odredaba Zakona o javnim nabavkama.

Zakoni u koliziji – krivci bez sankcija

Članovi Koalicije za nadzor javnih finansija su zbog problema u primeni Zakona o javnim nabavkama pripremili predloge građanskog društva za izmene i unapređenje aktuelne situacije. Među njima se nalazi i deo vezan za prekršajne postupke u oblasti javnih nabavki. Problemi u primeni su, prema njihovim navodima, brojni.

Jedan od problema, kako se navodi, jeste taj što Republička komisija nema mogućnost da obezbedi izvršavanje kazne, kao ni da obezbedi prisustvo okrivljenog i slično. Te mogućnosti nema, jer, najzad, ona nije sud.

Prema Koaliciji za nadzor javnih finansija, adekvatnije rešenje je da o prekršajima iz zakona o javnim nabavkama odlučuju prekršajni sudovi, a da Republička komisija bude jedan od podnosilaca zahteva za pokretanje prekršajnog postupka pred tim sudovima, i to na osnovu činjenica i dokaza do kojih dođe odlučujući u predmetima zaštite prava.

Prema informacijama kojima raspolaže Bečejsko udruženje mladih, Uprava za javne nabavke, kao jedan mogućih podnosilaca zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, u proteklim godinama podnosila je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, ali ne i krivične prijave. S tim u vezi, Uprava do maja 2017. godine nije dobila niti jednu prekršajnu presudu. Ovo je i logično, budući da je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka upućivala upravo Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Inače, rukovodioci Uprave za javne nabavke su uoči usvajanja zakona izjavljivali  kako će upravo davanje mogućnosti Komisiji da vodi prekršajni postupak doneti rezultate.

S druge strane, organizacije civilnog društva koje monitorišu sistem javnih nabavki napominju da je neophodno da se sudije prekšajnih sudova adekvatno edukuju kako bi efikasno postupali u predmeti vezanim za javne nabavke, budući da je zakonodavac imao u vidu to da specifičnosti sistema javnih nabavki poznaju najpre institucije poput Komisije, koja, kako joj je i ime kaže, odlučuje o zaštiti prava u postupcima javnih nabavki.

Revizori u okolnim opštinama utvrdili brojne nepravilnosti u javnim nabavkama

Državna revizorska institucija je tokom prošlogodišnje kontrole utvrdila brojne nepravilnosti u poslovanju opština Ada, Novi Bečej i Srbobran u vezi sa javnim nabavkama koje su sprovodili u 2015. godini. Pred toga, Javno komunalno preduzeće „Temerin“ napravilo je 2015. godine brojne propuste i nepravilnosti u javnim nabavkama vrednim na milione dinara, ustanovili su državni revizori.

Ti primeri, kao i drugi govore o tome da razloga za sankcije, ali izmene propisa u oblasti javnih nabavki itekako ima.

Bečejsko udruženje mladih je okviru projekta „Ka transparentnijoj i odgovornijoj javnoj upravi na lokalnom nivou” u saradnji sa Centrom za evropske politike, a uz podršku Evropske unije i Kraljevine Holandije sprovodilo analizu javnih nabavki. Objavljeni sadržaj je odgovornost BUM-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Kraljevine Holandije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име