Óbecsei és törökbecsei lányok és fiatal nők vettek részt azon a kétnapos képzésen, amit Bácsföldváron szervezett meg az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Szervezet (EHO). A résztvevők a partnerkapcsolati és a családon egyéb erőszak egyéb formáiról és azok korai felismeréséről, valamint a nők elleni diszkrimináció csökkentésének a lehetőségeiről hallhattak a szakértőktől.

A tréningre a Romákkal és a romékért a Duna-régióban elnevezésű projekt keretében került sor azzal a céllal, hogy a térség roma és egyéb marginalizált közösségeinek a tapasztalatait megosszák egymással a résztvevő országok. A projekt első része a családon belüli erőszak megelőzéséről szól – Bácsföldváron bemutatták az ehhez kapcsoldódó nemzetközi gyakorlatokat, az Isztambuli Egyezményt és más nemzeti erőszakellenes törvényeket és intézkedéseket. Milisav Milinković projektkoordinátor elmondása szerint a projekt keretében a korai kényszerházasságok megelőzésén fognak elsősorban dolgozni, de szó lesz a legális migrációról is.

–  A szociális rendszerből hiányzik a megelőzés, ezért mi erre helyezzük a hangsúlyt. Ez különösen a fiatal lányok esetében fontos – meg kell tanulniuk azt, hogyan működik egy egészséges kapcsolat, mit jelent a hatalom, a kontroll, az erőszak, hogyan lehet felismerni ezeket és miként lehet nemet mondani rájuk. Azoknak is segítünk, akik már áldozatok voltak egy ilyen bántalmazó kapcsolatban, nekik azt szeretnénk megmutatni, hogyan tudják megvédeni magukat és kitől kérhetnek segítséget – mondta el Jelena Zorić, a Család Ereje Egyesület pszichológusa.

A projektet az EHO a németországi wittenbergi Evangélikus Diakóniával, a nagyszebeni Evangélikus Teológiai Akadémiával és a szlovákiai Evangélikus Diakóniával közösen valósítja meg a BadenWürttemberg tartomány és a Duna régióra vonatkozó uniós stratégia (EUSDR) anyagi támogatásával. A projektben a kilenc uniós ország (Bulgária, Németország, Horvátország, Ausztria, Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) mellett Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova és Ukrajna vesz részt.

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U sred stvari: Profesionalnim informisanjem ka unapređenju položaja mađarske nacionalne manjine u Srbiji – A dolgok közepébe: Professzionális tájékoztatással a szerbiai magyar nemzeti kisebbség helyzetének a javításáért“ koji je sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име