Viša savetnica u Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Snežana Dobrinjac, kaže da Zakon o javnim nabavkama, čije su izmene najavljene, i treba da bude unapređen, odnosno menjan.

Prema njenim rečima, ne postoji dovoljan broj savetnika, najpre pravne struke, u instituciji u kojoj radi, inače samostalnom i nezavisnom organu Republike Srbije, koji obezbeđuje zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Pored toga, Komisija ne postupa prema odredbama Zakona o javnim nabavkama koji se odnose na njenu nadležnost, odnosno ne vodi prekršajni postupak u prvom stepenu za prekršaje propisane Zakonom o javnim nabavkama, niti pokreće postupak za utvrđivanje ništavosti ugovora o javnoj nabavci, a to sve dovodi u pitanje pravnu sigurnost u sistemu javnih finansija.

Naša sagovornica, ukazuje na to da je, uzevši u obzir nedostatak zaposlenih u toj instituciji, zakonski rok od 20 dana u kom mora da se izradi odluka nakon žalbe ponuđača, prekratak. Inače, u praksi se na odluku republičke komsije čeka i do tri meseca.

Zakonom o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 2013. godine propisano je da Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki vodi prekršajni postupak u prvom stepenu, dok u drugom stepenu odlučuje prekršajni apelacioni sud. Međutim, Republička komisija ne primenjuje tu odredbu zakona.

Kao jedna od predavača na seminaru u okviru projekta Unapređenje kapaciteta lokalnih aktera za upotrebu antikoruptivnih mehanizama, koji, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno, realizuje Bečejsko udruženje mladih, Dobrinjac navodi da se mora utvrditi mehanizam kako bi nezavisne instuticije u Srbiji sarađivale u korist borbe protiv korupcije i vladavine prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име