Ilustracija | Canva

Ako nije obavezujuće, onda ni ne treba

Problem sa ekološkim kriteriujumima njihova zakonska neobaveznost, tako da se lokalne samouprave tom temom gotovo i ne bave. Takođe, tokom monitoringa uverili smo se da se planovi javnih nabavki menjaju i po više od više desetina puta tokom godine. To ne mora nužno da znači da se nešto negativno dešava, ali ne daju stabilnost u planiranju.

Srbija je daleko od svrsishodne primene, a njeni službenici u opštinama i gradovima, kao da nemaju svest ni znanja o ekološkim kriterijumima u postupcima javnih nabavki.

– Zelene javne nabavke praktično su nestale iz sistema javnih nabavki. Glavni razlog za ovakvu situaciju u sistemu javnih nabavki  je u tome što je naručiocima ostavljena mogućnost izbora, jer kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude nije propisan kao osnovni tako da praksa pokazuje da se naručioci najčešće opredeljuju za kriterijum najniže ponuđene cene, čime se znatno ograničava mogućnost da se javna nabavka sprovede kao zelena, kaže Dragomir Pop – Mitić iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

Dosadašnja analiza postupaka javnih nabavki je pokazala veoma neujednačenu praksu kod nadgledanih naručilaca, dodaje on. O načelima zaštite životne sredine veoma retko se vodi računa, standardi se u projektnoj dokumentaciji šablonski postavljaju – u grupi sa drugim standaradima, odgovornost o zaštiti životne sredine se ugovorima prebacije na dobavljače, ali bez navodjenja jasnih sankcija u slučaju kršenja tih standarda. Poseban problem je što većina lokialnih samourava nema kapaciteta da isprati realizacije ugovora, tako da je evidentno da u ovom trenutku načela životne sredine predstavljaju formu za naručioce koju oni deklarativno, i to samo sporadično poštuju.

Evo nekoliko primera, reklo bi se skromnih.

Grad Zrenjanin je u sledećim postupcima koristio ekološki kriterijum: Usluga održavanja higijene za potrebe gradske uprave Grada Zrenjanina, Usluga suzbijanja komaraca na teritoriji Grada Zrenjanina, Usluga obavljanja poslova komunalne delatnosti zoohigijene (sprovođenje mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije) sa srodnim uslugama suzbijanja korovske bilje ambrozija i emerznih korova na javnim poršinama grada Zrenjanina i Nabavka tonera.

Opština Bečej je u sledećim postupcima javnih nabavki dodala zeleni kriterijum: Nabavka računarske opreme i rezervnih delova broj oglasa, Nabavka radova na izgradnji semafora na raskrsnici ulica Zelena i Zmaj Jovina i Izbor privatnog partnera za obavljanje DDD poslova na teritoriji opštine Bečej.

Međutim, pred kraj godine Kancelarija za javne nabavke je izdala jedno saopštenje i dala model dokumentacije vezano za zelene  javne nabavke.

– Akcionim planom za sprovođenje Programa razvoja javnih nabavki (2019-2013. godine) Кancelarije za javne nabavke, kao poseban cilj definisana je promocija i podsticanje ekološkog aspekta u javnim nabavkama.S tim u vezi, uz podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, pripremljeni su modeli konkursnih dokumentacija za zelene javne nabavke. Pripremljene konkursne dokumentacije sadrže primere primene ekoloških aspekata u okviru tehničkih specifikacija, kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta i kriterijuma za dodelu ugovora i posebnih uslova za izvršenje ugovora, navodi se u obaveštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име