Ovih dana završava se rekonstrukcija zadužbine Bogdana Dunđerskog na centralnom trgu u Bečeju i na taj način treće arhitektonsko ruglo najveće potiske varoši odlazi u zaborav.

Podsećanja radi, Bečejci godinama nisu bili ponosni na tri zdanja u samom centru, ali, sva je sreća, rugla su na različite načine sanirana.

Zgrada stacionara Jodne banje, kada je 2012. godine pod teretom snežnih padavina urušena i postala opasnost po bezbednost prolaznika i učesnika u saobraćaju frekventnom Zmaj Jovinom ulicom, sravnjena je sa zamljom. Na istom mestu je napravljena zelena javna površina, koju niko u letnjem periodu ne poštuje i kupači kompleksa otvorenih bazena je pretvaraju u parking prostor.

Potom je srušena rodna kuća znamenite braće, Karolja i Mora, Tan i podignuta replika iste građevine i kojoj je sada Edukativni centar Spomen kuće braće Tan. Sama zgrada je pravi arhitektonski „biser“ u najkraćoj, ali vrlo atraktivnoj,  bečejskoj ulici Braća Tan.

Dugo, čak, predugo, je na samom bečejskom trgu „trn u oku“ svih bila zadužbina Bogdana Dunđerskog. Niko nije hteo da se uhvati u koštac s očitim problemom, a onda je aktuelna vlast prelomila i 2013. godine krenula u rekonstrukciju, mada je znala da je Matica srpska podnela zahtev za restituciju, između ostalih, i na tu zaostavštinu Bogdana Dunđerskog.

-Ne želim nikoga da krivim, ali projektno-tehničkom dokumentacijom nije moglo da se predvidi u kakvom je stanju objekat. Kada su radovi počeli, utvrdilo se da je objekat u katastrofalnom stanju. Zbog nepredviđenih radova, koje je trebalo uskladiti sa zakonskim propisima, rekonstrukcija se odužila. Ali, najvažnije od svega je da se završava i da će uskoro biti atraktivan i funkcionalan prostor u samom centru grada, naglašava predsednik opštine Bečej mr Vuk Radojević.

Građevinski radovi su pri kraju, ostaje da se opremi enterijer, ali se još ne zna ko će se u atraktivan prostor useliti. Ideja lokalne samouprave je da to bude opštinska Turistička organizacija ili da se sve pretvori u svojevrsni multimedijalni prostor od opšteg interesa za sve.

-Za sada je zgrada u našem vlasništvu, ali je Matica srpska podnela zahtev za rastituciju s ciljem da zgrada pripadne njima. Ne želimo da prejudiciramo stvar i uslediće usaglašavanje sa Maticom srpskom o nameni objekta. Od svega je najvažnije da je zgrada dovedena u funkcionalno stanje i da će biti jedan od ukrasa grdskog trga kome uskoro sledi totalna rekonstrukcja, zaključuje prvi čovek bečejske opštine mr Vuk Radojević.

Nije na odmet reći da u Bečeju ozbiljno razmišljaju o uređenju fasada i ostalih arhitektonskih zdanja na gradskom trgu, Gradske kuće sa zadužbinom baronice Jović, zgrade Gradskog pozorišta, pravoslavne i rimokatoličke crkve… To je logičan sled dešavanja s uređenjem trga, ali se postavlja akutno pitanje kojim sredstvima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име