Muzičko – plesno veče nazvano „Tango koji se retko čuje“ biće upriličeno u sredu 25. novembra u Gradskom pozorištu Bečej. Publici će se tim povodom predstaviti Sonja Kalajić na violini, testeri, kastanjetama, mandolini, Daša Ilić na klaviru, a plesni par Miša Plavšić i Mirjana Savić predstaviće lepote ovog plesa, u originalnim aranžmanima, manje poznate bisere argentinske baštine. Početak nesvakidašnjeg performansa predviđen je u 20 sati, a ulaznica košta 100 dinara.

Sonja Kalajić važi za jednu od najboljih violinistkinja u Srbiji i to ne samo u žanru latino muzike. Magistrirala je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Kao solistkinja, srpskoj publici donela je niz premijernih izvođenja. U pitanju su kompozicije Sibeliusa, Piacole, Respigija i Eneska, u okviru koncertnih programa Beogradskog Kulturnog centra, Etnografskog muzeja, SANU, Doma kulture Studentski grad i Kolarčevog narodnog univerziteta. Sa pianiskinjom Joko Suzuki nastupala je u Barseloni 2012. godine. Jedna je od aktera emisije Televizije Beograd „Asocijacije“. Autorka je muzike za radio dramu „Ponoćna bajka“ (RTS Beograd, 1999.) i samostalni autor radiofonskog dela „Lament nad Beogradom“ (Oratorijum za recitatora, mešoviti hor, orkestar, pisaću mašinu i radiofonske efekte) po istoimenoj poemi Miloša Crnjanskog (RTS Beograd, 2002).

Na prošlogodišnjem festivalu KOMA orkestar Metamorfozis sa violistom Sašom Mirkovićem izveo je njenu kompoziciju „Soko“ u sali Beogradske filharmonije. Sonjina kompozicija „Vatra suze“ našla se na CD-u „Carnet de voyage“ Dojče Gramofona u izvođenju Nemanje Radulovića (Universal France 2015.). Pored Radulovića istu kompoziciju više puta je izvodio i violinista Stanko Madić, koncert majstor Nirnberške filharmonije u Nemačkoj i Francuskoj. Kalajić 2004. godine osniva sastav Quintecho u kome objedinjuje svoj izvođački i kompozitorski talenat. Pored oko 30 muzičkih numera ove autorke za dokumentarno-igrani serijal „Zaboravljeni umovi Srbije“ (2006-07), koje je Quintecho snimao za Radio Televiziju Srbije, celokupan program Quintecha čini muzika tanga. U tom pogledu više nego i jedan violinista svoje zemlje doprinosi kulturi tanga u Srbiji. Od 2008. uči da svira testeru kod Rodriga Gere, jednog od najvećih argentinskih poznavalaca ovog instrumenta, a 2011. se usavršava u sviranju kastanjeta kod čuvene Inme Gonzalez u Barseloni sa kojom i koncertno nastupa. Godine 2010. formira duo Seme sa gitaristom Slobodanom Milivojevićem i Duo Maska sa Vanjuškom Martinović, a 2012. Kvartet Sensartika sa kojim iste godine snima CD u izdanju Centra za muziku Zadužbine Kolarca. Svoj drugi album „Sensartika kvartet“ je objavila u maju 2015. u istoj ediciji, a gostovala je i sa dve numere na CD-u časopisa „Muzika klasika“ (jul, 2014.). Kao vrlo aktivni multi instrumentalni svirač i kompozitor Sonja Kalajić postaje zanimljiva različitim pozorišnim rediteljima koji je aktiviraju za svoje predstave. Tako, ona nastupa kao glumica-izvođač u okviru predstave „Rodoljupci” Sonje Vukićević (SNP Novi Sad 2011-2012) u predstavi „Bebin svet” Ivane Koraksić (Cirkusfera, Beograd 2012.) i kao kompozitorka i izvođačica u predstavi „Analogije” Boška Mandića (SNP Novi Sad 2011.) Snima muziku kompozitorke Irine Dečermić za predstavu „Žica” Gorana Šušljika (JDP Beograd, 2012.) i muziku za TV serijal „Čizmaši“ (RTS, 2015.) Snimila je muziku Zvonimira Đukića za najnoviji album grupe Van Gogh „Neumeren u svemu“ 2013. i CD „Zvuk ptica“ kompozitorke Jasne Jovićević, januara 2014. Ove godine učestvuje u predstavi „Krojcerova sonata“ kao violinistkinja, kompozitorka, koreografkinja, glumica i plesačica (Madlenianum, Beograd). U toku je njen rad na dva filma reditelja Dejana Karaklajića i Saše Radojevića koji će biti emitovani 2016. godine. Od januara 2013. ima svoju stalnu muzičku rubriku „Zvukovanje“ u okviru emisije „Sve boje života“ na RTS 2.

Daša Ilić, rođena je 7. maja 1992. godine u Beogradu. Najranije muzičko obrazovanje stiče u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u klasi profesorke Milene Mitić. U toku ranog školovanja osvajala je nagrade, od kojih su najznačajnije treće mesto na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Bitolju 2002. godine, treće mesto na Sedmom festivalu mladih pijanista u Šapcu 2003. godine, treće mesto na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2003. godine. Tokom osnovne škole učestvovala je na takmičenjima „Srebrna sirena Voždovca“ i „Zlatna sirena“ i osvajala brojne nagrade kao solo izvođač i izvođač u različitim ansamblima. U Srednjoj muzičkoj školi „Josip Slavenski“ pohađala je klavirski odsek u klasi profesorke Vesne Čarapić, kao i teoretski smer u istoj školi. Na Republičkom takmičenju 2007. godine osvaja drugu nagradu u kategoriji za solo klavir. Istovremeno završava OMŠ „Kosta Manojlović“ u Beogradu, u klasi profesorke Svetlane Vranić. Završila je osnovne studije FMU u Beogradu u klasi profesora Nenada Radića. Trenutno je student master studija u istoj klasi. Godine 2013. i 2014. učestvovala je na koncertima Fakulteta muzičke umetnosti, katedre za kamernu muziku u Galeriji Kolarčeve zadužbine i sale SKC- a u okviru klavirskog dua. Od 2015. svira muziku tanga u okviru Sonja Daša dua.

 

Foto: youtube

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име