Ljubitelji umetnosti, a naročito arhitekture, imaju priliku da u Galeriji „Krug“ pogledaju postavku doktoranata novosadskog Fakulteta tehničkih nauka koja nosi naziv „Nevidljivi gradovi“, a koja će u aprilu biti predstavljena i na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture.

Postavka „Nevidljivi gradovi“ plod je rada studenata doktorskih studija departmana za arhitekturu i urbanizam sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Ona se sastoji se od 13 maketa, od kojih nekoliko imaju i interesantne svetlosne instalacije. Mladim umetnicima je  mentorka na ovom projektu bila profesorka Jelena Todorović, a studenti su inspiraciju našli iz knjige Itala Kalvina prema kojoj je čitava postavka i dobila ima, a u kojoj je autor opisao putovanja Marka Pola kroz 55 potpuno imaginarnih gradova.

– Studenti su imali zadatak da izuče prostor književnosti kao granični prostor, koji je istovremeno i realan i nerealan, a sve to se pokazalo kao dragoceno polje za istraživanje, kazala je Jelena Todorović.

Bečejci imaju mogućnost da odmah posle novosadske publike i pre subotičke, kao pre i posetilaca Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, pogledaju kako su doktoranti FTN-a uspeli da prikažu gradove koji „nisu samo urbani fenomen“. Izložba je u bečejskoj Galeriji „Krug“ postavljena do petka 1. februara. Radno vreme „Kruga“ je dvokratno, i to radnim danima, od 9 do 14 i od 17 do 19 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име