Iako je obaveza da najkasnije do 31. januara donese plan nabavki, prema informacijama dobijenim od direktora „Potisje “ DOO Bečej Lasla Kiralja i predstavnika opštine Bečej u Skupštini društva Željka Plavšića, to nije slučaj u tom preduzeću ni puna tri meseca od početka godine. Takođe, do 1. aprila nije usvojen ni plan poslovanja ovog preduzeća.

 

 Kako je Plavšić objasnio, Opštinsko veće opštine Bečej vraćalo je plan poslovanja „Potisja“ na doradu i izmene, i to nakon komentara budžetskog inspektora. Prema njegovim rečima, uskoro bi taj akt trebalo da se nađe na dnevnom redu skupštine opštine. Po njegovom usvajanju, trebalo bi u skorijem roku i plan nabavki da prođe neophodnu proceduru. Predstavnik opštine u „Potisju“ naveo je i to da će tek posle nekoliko godina bečejski parlament imati mogućnost da se izjasni o predlogu plana poslovanja tog preduzeća, čiji je opština, inače, većinski vlasnik.

Prema informacijama koje je portal „MojBečej“ dobio posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Željko Plavšić je nekoliko puta ukazivao na nepravilnosti u radu tog preduzeća. Zbog zamerki i u vezi sa javnim nabavkama obratio se Državnoj revizorskoj instituciji (DRU).

– Zbog nedonošenja Plana javnih nabavki nikad od dna osnivanja društva, od kad je Zakon o javnim nabavkama na snazi i moje urgencije direktoru društva da je na to obavezan po zakonu, za 2014. godinu je donesen plan javnih nabavki koji nije u skladu sa zakonom. U delu plana javnih nabavki za 2014. godinu na koje se zakon ne primenjuje učinjene su velike nepravilnosti. Pod navedenim nepravilnostima podrazumevam nameru naručioca da istorodne javne nabavke podeli na više nabavki procenjene vrednosti ispod 400.000 dinara kako bi se izbegao transparentni zakonski postupak (izvlačenje novca iz društva), i na taj način bi se prekršile odredbe Zakona o javnim nabavkama, piše u obraćanju Plavšića DRI krajem prošle godine.

Predstavnik opštine Bečej u Skupštini društva rekao je to preduzeće namerava i ove godine da angažuje usluge službenika za javne nabavke, kao i prethodne.

 

Foto: RTV

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име