Izabela Čeh je pobedila u brzom rolovanju palačinki | Foto: Vlastimir Jankov
Izabela Čeh je pobedila u brzom rolovanju palačinki | Foto: Vlastimir Jankov

„Kraljica“ tradicionalne, osme po redu, atraktivne manifestacije „Palačinka fest“ u Bačkom Gradištu je Timea Potari iz mađarskog grada Derekeđhaza, jer je po mišljenju žirija pripremila i aranžirala najlepšu i najukusniju poslasticu od palačinki.

Laskavi epitet joj je doneo „krunu“ u vidu tiganja sa kojom se u fijakeru provozala seoskim sokacima i narednih godinu dana biće u njenom vlasništvu. Organizator atraktivne manifestacije, Udruženje građana „Most“, je zahvaljujući sponzorima obezbedio još nekoliko robnih nagrada i „kraljica“ se vratila kući punih ruku.

-Prijavilo se znatno manje ekipa, ali dovoljno da zadovolje potrebe za slasnim poslasticama posetilaca. Izpoštovali su nas prijatelji iz mađarskih mesta Derekeđhaza i Tisafeldvara, gde se slične manifestacije održavaju, pa naša fešta nije izgubila međunarodni karakter, zaključuje predsednik Udruženja građana „Most“ Agošton Legvari.

 „Kraljica“ festivala Timea Potari u društvu organizatora | Foto: Vlastimir Jankov

„Kraljica“ festivala Timea Potari u društvu organizatora | Foto: Vlastimir Jankov

Koliko je tropska vrućina bila teret organizatoru i učesnicima tradicionalne manifestacije, jer nije bilo lako izdržati čitav dan na temperaturi preko 35 stepani Celzijusovih u hladu, toliko im je pomogla da se palačinke ne ohlade i u svakom trenutku je bila ponuda toplih poslastica filovanih pekmezima od raznog voća, eurokrema i drugih đakonija po ceni od 30, 40 i 50 dinara.

Takmičarski deo je počeo brzim rolovanjem deset palačinki. U konkuremciji deset takmičara, Bačkogradištanka Izabela Čeh je, sportskim žargonom rečeno, „za palačinku“ pobedila Mađaricu Timeu Potari iz Derekeđhaza, a treće mesto pripalo je njenoj sugrađanki Moniki Šarkadi Sabo.

-Već sam bila jedanput pobednik i dva puta drugoplasirana, a onda sam prestala da se takmičim. Ove godine sam odlučila da se ponovo prijavim i, evo, pobedila sam. Naravno da sam zadovoljna, jer sam time potvrdila da nisam izgubila mnogo od poslastičarskog zanata, mada sam nezaposlena, rekla nam je posle uzbudjivog razmazivanje pekmeza od kajsija po palačinkama i rolovanja Izabela Čeh.

Između takmičarskih disciplina, na bini se održavao „palačinka ples“, tako da je sve vreme bilo zabave za posetioce, a najviše sreće na tomboli učesnika palačinka plesa imao je  Filip Sulomar iz Bačkog Gradišta. Pored „kraljice“ manifestacije, najviše razloga za radost imao je meštanin David Sabo, jer je zabeležio pobedonosni het-trik u brzom jedenju palačinku.

David Sabo je treći put najbrže pojeo deset palačinki| Foto: Vlastimir Jankov
David Sabo je treći put najbrže pojeo deset palačinki | Foto: Vlastimir Jankov

-Ovo mi je treća uzastopna pobeda u ekspresnom jedenju deset palačinki. I dok sam prvi u selu, drugi sam u kući, pošto tata Ištvan, koji je ranije dva puta pobeđivao na ovom mestu, pobeđuje brata Kristiana, koji je jedanput slavio, i mene. Ima li neke tajne da porodično pobeđujemo? Nema, izuzev ako to nije pravilo da ništa to jutro ne jedemo i ne pijemo, s primetnim zadovoljstvom rekao nam je nezaposleni kuvar po profesiji David Sabo.

Drugi u ovoj disciplini bio je Mikloš Seke, a treći Bečejac Aron Varnju. Pažnju posetilaca privukla je još jedna takmičarska discipline – noge u džaku, a palačinka u ustima. Pobedio je Mate Ferčik Bence iz Bačkog Petrovog Sela, Bečejac Aron Varnju bio je drugi, a meštanka Oršolja Kovač treća. Božo Suvajčević je pobedio u konkurenciji dece do devet godina „musavko“, a najsmešnija fotografija dana je delo Andree Šarai iz Derekeđhaza.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име