Sa jedne od prethodnih avantura po svetu
Sa jedne od prethodnih avantura po svetu

-Plan je da 20. aprila krenem iz Bečeja i vozim se 12.000 kilometara kopnenim putem do Bangkoka. Tamo doniram „juga“ jednom bračnom paru koji sam upoznao na zimovanju, opraštam se od njega i letim za Australiju. Na aerodromu u Sidneju me dočekuje jedan momak iz Srbije koji živi u tom gradu i vlasnik je jedinog „juga“ na australijskom kontinentu. Samo na kratko nastavljam putovanje po Australiji u tom vozilu, a ostatak kontinenta, nekih 5.000 kilometara, obilazim stopom. Krećem se obalom od istočnog dela kontinenta, preko južnog, pa do zapadnog dela i na kraju iz Perta letim nazad za Beograd, ukratko nam je rekao o novom avanturističkom putovanju koje planira mladi Bečejac Ninoslav Trajković.

Novo putovanje će biti nešto kraće od 20.000 kilometara, i planira da ga završi za, ako sve bude teklo po planu, manje od 75 dana. Države kroz koje prolazi su: Srbija (Bečej), Bugarska, Turska, Iran, Avganistan, Pakistan, Indija, Bangladeš, Mijan Mar, Tajland i na kraju, Australija.

-Ovo je nešto sasvim drugačije i zahteva mnogo ozbiljniju logistiku puta pogotovo zbog rizičnih država kao što su Iran, Avganistan i Pakistan. Nije naivno ni malo. Do sada sam imao sreće na putovanjima i nadam se da će me ista ta sreća pratiti i na ovom novom, kaže Nino.

Do novca za putovanja koja nisu jeftina delimično dolazi putem sponzora koji izraze želju da podrže njegov humanitarni cilj, dok ostatak dotira iz svog džepa.

-Maksimalno se trudim da štedim novac kako bi mi ostalo što više novca za donaciju. U većini slučajeva noćim za volanom i ne mogu vam opisati koliko uživam u tome. Kad nisam na putu često razmišljam da se iz svog kreveta prebacim u „juga“. Što se hrane tiče, tokom avantura u obzir dolaze samo jeftine varijante, odnosno brza hrana, priča nam on.

Kraj pauze kod gazda Viktora
Kraj pauze kod gazda Viktora u Rusiji

Mamim „Jugo“ star 30 godina koji mu je bio prevozno sredstvo, ali i saputnik, prethodne dve avanture nije isti „jugo“ koji se sad priprema za Australiju. Prethodni je bio plavo – beli i nosio je ime Rino. On je ostao na аfričkom kontinentu prillikom ostvarivanja cilja na prethodnom putovanju i doniran je Srpskom udruženju u Bocvani. Izložen je kao eksponat u dvorištu Srpske pravoslavne crkve u Gaboroneu.

Nino u Sudanu
Nino u Sudanu

-Novi „Jugiša“ је iz 1989. godine u uopšte nije modifikovan, sem što će biti ofarban u crvenu i belu boju. Radi se o donaciji vernog pratioca zarad još mnogo ovakvih avantura. S obzirom na to da će imati „ženske boje“, samim tim će nositi i žensko ime koje će podsećati na svog prethodnika a ono će glasiti – Rina, priča nam uz osmeh avanturista Nino.

Na dobrom putu da u „jugu“ obiđe ceo svet

Trajković je pre dve godine uspešno završio ekspediciju do Mongolije. Sa prijateljem iz detinjstva Đorđem Ilčešinom putovao je od Srbije do Mongolije i nazad, ukupno 64 dana. Dva Bečejca su tada u „jugu“ prešla 21.500 kilometara. Na isti dan samo godinu dana kasnije, istim automobilom, ali bez Đorđa, iz Bečeja kreće sve do najjužnije tačke Afrike. Tada je putujući po Evropi, Aziji i, naravno Africi, proveo 54 dana i vozio je 17.000 kilometara.

Oba njegova putovanja su imala humanitarni karakter. Posle prvog putovanja su Nino i Đole ostatak novca uložili u opremanje Prihvatilišta za napuštene životinje u Bečeju, a nakon drugog putovanja je Nino donirao ostatak novca mladoj Bečejki koja je u invalidskim kolicima.

Na pitanje da li će se posle daleke Australije zaustaviti, odlučno odgovara – Ne stajem dok ne osvojim ceo svet. Mami Sonji sam obećao da ću završiti fakultet čim se „čekiram“ na svakom kontinentu. I iz tog razloga sam izabrao „juga“ kao prevozno sredstvo. Ne žurim nigde, rekao je dvadesetpetogodišnji Ninoslav Trajković.

Avanture mladog Bečejca možete pratiti na Fejsbuk stranici „Adventure team Yes, we Khan. Genghis Khan!“ i na instagram profilu „ninonino_93“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име