Iako je za danas planirano premeštanje monumetalnog dela poljske vajarke Kristine Plavske Jackevič, teško preko šest tona, na novu lokaciju iz centra Bečeja, to se nije desilo.

Spomenik „Pobeda“, kako redakcija portala MojBečej saznaje, nije bilo moguće danas zbog toga što je duže od planiranog potrajalo čišćenje nosača i fiksiranje za prenošenje. Transport spomenika, zbog koga je saobraćaj danas tokom dana deo ulica oko centra bio obustavljen, realizovaće se sutra (utorak 28. februar).

Pripremne radnje oko izmeštanja spomenika pratili su znatiželjni građani. Izmeštanje spomenika iz centra deo je projekta rekonstrukcije centralnog trga u Bečeju.

Podsećanja radi, vekovna bečejska „Pogača“ je prethodni izgled dobila zvaničnim otvaranje trga 29. novembra 1979. godine. Tako su Bečejci dobili pešačku zonu u centru varoši po projektu poljskog vajara Viktora Jackeviča, koju, iskreno rečeno, nisu na najbolji način iskoristili, jer nisu pratili ideju autora. To neshvaćanje, doprinelo je bržem urušavanju granitnog trga nego što je prvobitno bilo planirano i, posle 13.541 dana, nedovoljno iskorišćeni amfiteatar u centru grada otišao je u legendu. Spomenik „Pobeda“ je, zahvaljujući pomenutom razlogu, nadživela trg. Ona je još 165 dana podsećala na ono čemu su se turisti i slučajni namernici divili nepunih 37 godina, a mnogi Bečejci ignorisali, i posle 13.606 dana odlazi na novu lokaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име