Česta slika tokom poslednje akcije sa samo jednim davaocem | Foto: Vlastimir Jankov
Česta slika tokom poslednje akcije sa samo jednim davaocem | Foto: Vlastimir Jankov

Godinama unazad Bečej je slovio, u odnosu na broj stanovnika, za mesto u kojem je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine svaki put imao dobru „berbu“. Nije bilo godine da kontigent dragocenih paketića „koji život znače“ nije prelazio „kotu 1000“.

Poređenja radi, u osam akcija dobrovoljnog davanja krvi 2011. godine sakupljeno je 1198 jedinica krvi, od kojih se njih 67 prvi put odazvalo pozivu Opštinske organizacije srvenog krsta. Naredne godine je bilo deset akcija i prikupljeno je 1.270  (127) paketića. Onda je odlučeno da se uključe i srednjoškolci sa dve njihove akcije, pa je 2013. godine održano 12 akcija i mobilna ekipa Zavoda odnela je 1.339 jedinica krvi, a 135 ih je prvi put dalo krv. Iako je ostao isti broj akcija, 2014. godine je počeo trend opadanja i prikupljeno je 1.193 (104), naredne 1106 (83), a lane 1.016 (75).

-Ove godine smo se vratili na deset akcija godišnje, bez posebnih akcija u srednjim školama, jer smo ih uvrstili u radovan raspored. Kako stvari stoje, prvi put nećemo ispuniti plan i preći „hiljadarku“. Analizirali smo u hodu zašto je tako. Iz godine u godinu mnogi stalni davaoci prelaze 65 godina i time prestaju to da budu, a priliv novih davalaca je ispod tog broja. Zašto? Verovatno zato što mladi odlaze na fakultete i tamo nastavljaju da se bave humanitarnim radom, a nije mali broj i onih koji u potrazi za poslom odlaze u inostranstvo, pa smo i time hendikepirani. Moraćemo nešto da uradimo na organizacionom planu, pogotovo među mladima, kako bismo naredne godine prešli „kotu 1000“, razmišljanje je aktiviste Opštinske organizacije Crvenog krsta u Bečeju Nevena Andrića.

Nije trend opadanja dobrovoljnih davalaca krvi samo u Bečeju. Slična je situacija i u ostalim sredinama gde Zavod tokom čitave godine organizuje akcije.

-Krvi je sve manje, a potrebe su sve veće. Situacija je prilično teška. Ranije je trend opadanja bio u letnjem periodu, kad su godišnji odmori i školski raspust, a sada je konstantno slabiji odziv humanitaraca tokom čitave godine, konstatuje u ime Zavoda za transfuziju krvi Vojvodina Vaso Kulidžan i dodaje. Svako ko se odazove akciji dobrovoljnog davanja krvi čini humano delo, jer nekome pomaže, ali i sam davalac ima korist za sopstveno zdravlje, jer prođe opšti lekarski pregled i kontrolu krvi.

Potvrda alarmantne situacije je podatak da je u osmoj ovogodišnjoj bečejskoj akciji tokom septembra bilo samo 52 davalaca, od kojih su dvojica to uradili prvi put, pa se stiglo do ukupne kote 698 (44). Kako su do kraja godine ostale još samo dve akcije, 4. oktobra i 15. novembra, izvesno je da se, posle niza godina, neće ispuniti plan i sakupiti hiljadu jedinca krvi.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име