Multidisciplinarni pristup umetnosti i ove godine biće glavna karakteristika Noći muzeja u Bečeju. Iz Gradskog muzeja Bečej za subotu 17. maj pripremaju interesantnu manifestaciju.

– Postavka se bavi estetizacijom prikupljenih odbačenih predmeta koji mogu imati kulturno – istorijsku, umetničku i etnološku vrednost. Pomenuti predmeti takođe predstavljaju i veliki ekološki problem, pa na ovaj način želimo da skrenemo pažnju i na očuvanje životne sredine, objašnjava kustos – istoričar gradskog muzeja Nemanja Karapandžić.

Prema njegovim rečima, ova izložbe jeste u stvari skretanje pažnje na to da mi danas ne živimo u potrošačkom, već u „odbacivačkom“ društvu, i da nije sve što se nađe na smetlištu i otpadu bezvredno i nekorisno.

– Ovde nije samo reč o predmetima, već i o idejama savremenog društva koje su takođe izvitoperene i baziraju se na prenaglašenom značaju profita, dodaje istoričar – kustos.

U okviru postavke će za učenike osnovnih škola biti organizovana radionica izrade likovnih formi koje mogu postati dodatni elementi izloženih eksponata i montiraju se tokom trajanja radionice.

Dodatno će biti prezentovani i psihološki i filozofski stavovi vezani za osnovnu problematiku izložbe i parafraziranje klasičnih vrednosti po sociološkim pojavama današnjice. Pored toga, preko razglasa će tokom čitave manifestacije biti puštan kombinovani zvuk orgulja, reči Zaratustre, otkucaja ljudskog srca, ali i polki Bečejca, profesora violine Pala Verebeša, koji živi i radi u Gracu. Na video bimu će biti prezentovani slajdovi sa slikama procesa u povoju, odnosno put predmeta od otpada, do muzeja i postavke.

Inače, ova bečejska kulturna ustanova učestvuje u Noći muzeja peti put. Muzeji širom zemlje po 11. put su deo ove manifestacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име