U Srbiji se ove godine održava jubilarna 10. Noć muzeja, koja će biti održana večeras, u subotu 18. maja, od 18 do 2 sata ujutru. U Srbiji će u ovoj manifestaciji učestvovati oko 70 gradova i mesta, oko 60 muzeja, ali će učešće uzeti i druge ustanove kulture. Gradski muzej Bečej se ovoj manifestaciji pridružio 2010. godine.

Ove godine je u Gradskom muzeju Bečej odabrana tema „Tisa za sva vremena“. Ideja je da se predstavi u kratkim crtama naš život pored Tise i njenih pritoka. Za tu priliku bečejski muzej je pripremio izložbu arheološkog i etnološkog odseka na kojoj će biti prikazane delatnosti vezane za vodu od starijeg neolita (5.300 – 4.500 godina p.n.e.) do danas. Autori izložbe su Branislava Mikić – Antonić, muzejski savetnik arheolog i Dušan Ivetić, kustos etnolog, a najviše predmeta prikazuje ribarstvo na bečejskom području.

Kao i svake godine, i ove godine su u program uključeni i drugi učesnici koji će na razne načine predstaviti istu temu.

Učenici ŠOSO „Bratstvo“ će se predstaviti sa programom pod naslovom „Tisa kroz slike i pesme“. Oni će crtežima, instalacijama, grupnim radom, ekološkim kolažom, ali i recitacijama predstaviti našu Tisu, ali i svoje talente. Njihov program počinje u 18.30 i trajaće do 19.30 sati.

Pored ŠOSO „Bratstvo“ u programu će učestvovati i OŠ „Petefi Šandor“. Oni će održati časove iz raznih predmeta: geografije, istorije, umetnosti, biologije, ČOS (Tisa u pesmama) i praktičnu nastavu (radionica vajarstva u glini). Njihov program počinje u 20 sati i trajaće do 21.30.

Za vreme trajanja najavljenih programa, ribar Janoš Koliger iz Bačkog Petrovog Sela će nam pokazati kako se pletu ribarske mreže, ali će i pričati o jednom od najstarijih zanata – ribarenju: kako se ribari, kakve udice postoje i koje se ribe čime mame. Njegov program pod nazivom „U Tisi, pored Tise“ počinje u 18 sati i traje do 23 sata. „Tisa… uspomene…panta rei…“, pod ovim naslovom Gradski hor Gradskog pozorišta, kojim diriguje Nataša Radosavljević, održaće mali koncert. Hor će imati i svoje goste: Milovana Miškovića, gitaristu i kantautora i Damira Jazvina, mladog gitaristu, obojica članovi grupe „The CrossRoads“. Njihov koncert počinje u 23 sata i trajaće do ponoći.

Posle ponoći, Muzej će biti otvoren do 2 sata, pa će posetioci moći da pogledaju izložbu koja će ostati do jeseni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име