Pixabay

Önismeret a különböző élethelyzetekben a mesék tükrében

A 2022 folyamán az óbecse Than emlékházban indított Nőként balanszban elnevezésű önismereti műhely keretében Ricz Dencs Tünde magánhigiénes szakember, meseterapeuta és pszichodráma – vezető tartott foglalkozásokat.

 -A közösségi médiában láttam meg először, hogy Tünde meseműhelyeket szervez Szabadkán. Erős késztetést éreztem, hogy részt vegyek rajta. A műhelyen tapasztaltak után fogant meg az ötlet bennem az óbecsei szervezésű találkozásokra. A program a jelenleg 9 alkalmas, havi egyszeri három órás önismereti foglalkozásban merül ki. Ennyi időt töltünk intenzíven önmagunkkal, a másikra való odafigyeléssel, s ebben a reflexióban felszínre jutnak olyan tények, amik a személyes, tágabb értelemben emberi kapcsolataink fejlődését is szolgálják. A legtöbb nő élete azonos szerepkörök csomópontjain keresztül fűzhető fel. Ezekhez az életterületekhez, ha úgy tetszik, feladatokhoz egyaránt kapunk segítséget, illetve akadályt is a mindennapjainkban. Az elakadások azonban sokszor ismeretlenek számunkra, amiknek felfedéséhez, megismeréséhez nagyban hozzájárul egy-egy ilyen önismereti jellegű foglalkozás, nyilatkozta Deák Szlancsik Enikő a műhely szervezője.

A mesén alapuló önismereti foglalkozások zárt csoportban történtek.  A műhely célja, hogy a résztvevők megtalálják a külső-belső egyensúlyt, és azokat a dolgokat, amelyek segítik a balansz fenntartását.

-Önismeretre az élet minden szakaszában nagy szükség van. Ez egy életen át tartó folyamat, amelynek jó esetben a „hozadékait” beépítve a mindennapi működésünkben egy sikeresebb, tartalmasabb életet tudunk élni. A különböző életszakaszok, különböző nehézségeket hordozhatnak magukkal, amelyek meghaladása függ a habitusunktól, a hozott és szerzett mintáinktól. Jó ezeket számba venni, erőforrásként beépíteni a személyiségünkbe, nyilatkozta Ricz Dencs Tünde a műhely vezetője, akit arról is megkérdeztünk, milyen problémákkal küzdenek a nők napjainkban.

Mivel kell szembenézniük a nőknek?

-A XXI. században nőnek lenni kihívás. Egyfelől elterjedt az a nézet, hogy a nőknek soha ennyi joguk nem volt, mint most, másfelől a gyakorlatban azt látjuk, hogy ez a fajta esélyegyenlőség korántsem valósul meg. Akár a bértáblák, akár a karrierutak, akár a döntések meghozatalának tekintetében még mindig komoly hátrányból indulnak. Olyan társadalmi képnek kell megfelelni, ami egyszerre várja el a nőktől azt, hogy helyt álljanak nőként, feleségként, anyaként, és számos más társadalmi szerepben. Mindehhez társul még az üvegplafon effektus is. Sok nő úgy érzi, hogy kétszer olyan jónak kell lennie, mint egy férfinak, hogy fele olyan messzire jusson. És akkor még nem beszéltünk a rendszerszintű abúzusról, amivel szemben találják magukat az egészségügyben, vagy a rendvédelmi szerveknél pl. bántalmazás során.

Melyek azok a leggyakoribb problémák, vagy nehézségek amelyek felmerülnek a foglalkozásokon?

-A fent említett jelenségek óhatatlanul is begyűrűznek a foglalkozásokra, amely leggyakrabban az egyensúly fenntartásának igényében nyilvánulnak meg, illetve a különböző szerepek összehangolásában. Ennek a folyamatnak egy komoly mérföldköve szembenézni azzal, amit transzgenerációsan hordozunk magunkkal, hogy megfelelő módon tudjuk összekészíteni azt a „batyut”, amit továbbadunk az utánunk következő generációnak. Az erőforrások tudatosítása, azok célirányos használata szintén igényként és célként jelenik meg.

Min kell változtatni? Lehet-e változtatni?

-Azt gondolom, hogy tudatosságon lehet változtatni, mert az önmagában már változásokat generál. Továbbá mélységesen hiszek a közösség, különösen a női közösségek erejében. Ezek egyszerre transzformatívak és progresszívek. Annak az élménynek a megélése, hogy nem vagyok egyedül a nehézségeimmel aktiválni tudja a problémamegoldó képességeimet, ami jelentősen javítani tud az önképen.

Miért fontos, hogy megerősítsük a nőket, hogy foglalkozzunk ezekkel a dolgokkal?

-Mert ha a nő változik, változik a rendszer is, ami körbe veszi őt. S ha változnak a mikroközösségek, akkor jó esély van a makro közösségek változására is, ami nyilván kihat az össztársadalmi folyamatokra. Ezenfelül azt is gondolom, hogy önismerettel nemtől függetlenül kellene foglalkozni, nyilatkozta Tünde.

Ricz Dencs Tünde az óbecsei foglalkozások mellett Szabadkán, Szegeden és Magyarkanizsán is tartott hasonló műhelyeket.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име