Pokrajinski sekretarijat za energetiku je za projekat energetske efikasnosti na Predškolskog ustanovi „Pava Sudarski“ u Novom Bečeju opredelio 6.658.000 dinara, dok je lokalna samouprava izdvojila oko 3.500.000 dinara.

– Zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku uspeli smo da završimo projekat, koji smo dugo najavljivali. Došli smo do realizacije projekta povećanja energetske efikasnosti. U toku je zamena svih prozora u vrtiću koji do sada nisu menjani, i u učionicama i u sportskoj sali. Isto tako, će biti urađena i izolacija zidova. Upravo je završeno postavljanje staklene vuna na tavanici. Sigurno će biti efekta, pre svega, u računima koji će biti dosta manji. Ovo je pravi put kako lokalna samouprava sa pokrajinskim sekretarijatima, može da reši probleme koje naši građani imaju. Nastavićemo i dalje u tom pravcu da lobiramo, pre svega, da privučemo i druga sredstva koja nisu iz našeg budžeta. U ovim teškim vremenima, ne možemo mi sve da uradimo od sredstava koja su u budžetu opštine. Prava sposobnost mog tima, je u tome što smo privukli dosta sredstava od drugih nivoa vlasti, kaže Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

Opština Novi Bečej je u saradnji sa vrtićem na vreme, početkom godine, pripremila projekat energetske efikasnosti. To podrazumeva obnovu i renoviranje objekta, na takav način, da se ostvari ušteda električne energije, i ušteda potrošnje gasa prilikom grejanja. Na vreme smo spremili projekat. Čim je konkurs bio otvoren, projekat je već bio pripremljen, tako da smo odmah konkurisali. Nakon zatvaranja konkursa, Pokrajinski sekretarijat za energetiku je ovaj projekat visoko ocenio. Tako da je vrtić ostvario ova sredstva, za razliku od mnogih drugih opština i lokalnih samouprava koje nisu imale spremne projekte ili nisu bili kvalitetni. Samim tim je dobar deo sredstva kod Pokrajinskog sekretarijata za energetiku ostao neraspoređen. Opština Novi Bečej će to pokušati da iskoristi u narednom periodu. Mi i dalje spremamo projekte za druge naše objekte, tako da ćemo jedan po jedan projekat, jednu po jednu našu nekretninu, da sa jedne strane obnovimo i popravimo, a sa druge strane te razrede energetske efikasnosti povećamo, odnosno smanjimo utroške energenata na našoj teritoriji, navela je Tamara Ivanišević, načelnica opštinske uprave. Dragan Miloradović, direktor PU „Pava Sudarski“ dodaje da vrtić ne bi mogao da opstane bez podrške lokalne samouprave i da će upravo zahvaljujući tome i ovaj projekat biti ostvaren.

– Uređena je izolacija na oko 1.000 kvadratnih metara tavanskog prostora, celokupnog ovog objekta. Sledi još spoljna fasada i izolacija, kao i zamena prozora, što će bitno uticati na smanjenje troškova, uopšte energenata, i sa materijalne strane, kako vrtića, tako i lokalne samouprave koja je osnivač, i koja snosi i najveći deo troškova. Po ugovoru radovi treba da se završe do 16. marta, međutim, nadam se da ćemo radove privesti kraju do kraja godine, mada to zavisi od vremenskih uslova, zaključuje direktor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име