Planom razvoja opštine Novi Bečej koji treba da se usvoji u skupštini te banatske opštine, između ostalog, izdvojeno je 10 prioritetnih projekata među kojima su uglavnom kapitalna ulaganja. Najskuplji je projekat „Čista Srbija“, odnosno izgradnja i unapređenje kanalizacione mreže, u vrednosti od 25 miliona evra.

Spisak 10 prioritetnih projekata:

  1. Realizacija projekta „Čista Srbija“. U celosti ga finansira Vlada Republike Srbije, a odnosi se na izradu projektno – tehničke dokumentacije i izvođenje radova. Procenjena vrednost je 25.000.000 evra, a rok za realizaciju je 2025. godina.
  2. Izgradnja bazena, bez uređenja okoline koštala bi 500.000.000 dinara. Projekat bi se finansirao iz sredstava budžeta. Urađena je projektno – tehnička dokumentacija vrednosti 5.000.000 dinara, a rok za realizaciju je 2024. godina.
  3. Izgradnja i opremanje objekta Dnevnog boravka za stare je prioritet za šta je izrađena projektno -tehnička dokumentacija. Vrednost projekta je 85.000.000 dinara, a rok za realizaciju 2024. godina.
  4. A) Renoviranje pozorišne/bioskopske sale (ventilacija, grejanje, stolice, pod, scena, audio-video oprema, kontrolna – tehnička soba, ambijentalno osvetljenje i ozvučenje, radna svetla…). Procenjena vrednost građevinskog projekta je 1.755.000 dinara.B) Opremanje pozorišne/bioskopske sale – procenjena vrednost opreme za pozorišne predstave/bioskopske projekcije iznad 15.000.000 dinara sa PDV – om. Rok realizacije je 2024. godina
  5. Izgradnja marine – priobalja i pristana. Vrednost projekta je 300.000 dinara (verovatno se misli na učešće opštine, prim.nov). Rok realizacije je 2024. godina.
  6. Re-brendiranje manifestacije Velikogospojinski dane bi koštalo 17.000.000 dinara. Rok realizacije je 2024. godina.
  7. Opremanje industrijske zone IZLAZ bi koštalo 150.000.000 dinara. Rok realizacije je 2025. godina.
  8. Izgradnja i opremanje vrtića u Novom Miloševu bi koštalo 150.000.000 dinara, a rok realizacije je 2024.godina.
  9. Završetak asfaltiranja ulica u opštini bi koštalo 60.000.000 dinara, i taj posao bi trebalo da se završi do 2024. godina.
  10. Uređenje atarskih puteva, a vrednost projekta 5.500.000 dinara, a rok realizacije je 2024. godina.

Imajući u vidu da svaki plan podleže kontroli i vrednovanju, opština je predvidela da se imenuju lica za radno telo koje će se baviti poslovima monitoringa i evaluacije, piše u dokumentu i dodaje se da će se u svrhu monitoringa i evaluacije izraditi posebni evaluacioni upitnici. Ovo radno telo će imati tri člana i sačinjavati će na godišnjem nivou izveštaj o realizaciji Plana i podnositi ga Skupštini opštine Novi Bečej.

Upravo iz razloga nesmetanog početka implementacije plana, opština je definisala Top 10 projekata, kao što je to u uvodnom delu akcionog plana i navedeno. Budžeti ovih projekata trebali bi da se nađu u budžetu opštine za naredne godine. Pored Top 10 projekata, kao instrumenta za započinjanje procesa implmentacije Plana, drugi instrument, znatno složeniji je Operativni plan implementacije za svaku godinu planskog perioda.

Cilj izrade Plana razvoja opštine jeste da se obezbedi osnova za održiv društveno-ekonomski razvoj opštine, kroz kontinuirano plansko delovanje, usmereno na ujednačavanje razvoja i angažovanje lokalnih resursa uz široku građansku participaciju i usklađivanje svih relevantnih činilaca kako bi se unapredio kvalitet života svih građana, navodi u uvodnoj reči predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

-Koncept održivog razvoja opštine Novi Bečej zasnivan je na ciljevima, koji treba da doprinesu poboljšanju kvaliteta života, i to putem razvoja poljoprivrede i privrede, stvaranje mogućnosti za nova ulaganja i investicije, kao i povezivanje naše opštine sa drugim opštinama, gradovima i državama u regionu. Održiva ekonomija, a posebno održivi turizam, gde se naročito vodi briga o očuvanju životne sredine i prirodnih resursa, prepoznati su kao oblasti sa najviše kapaciteta i mogućnosti da se pojača i osnaži celokupna privredna aktivnost na lokalu, odnosno podstakne delatnosti u svim ostalim sferama lokalne zajednice. Bogato kulturno – istorijsko nasleđe, reka Tisa i dobar geografski položaj predstavljaju naše velike potencijale koji nam daju mogućnost da obezbedimo dodatna sredstva kroz projekte i maksimalno iskoristimo prednosti koje imamo, kako bi budućim generacijama obezbedili bolju i sigurniju budućnost. Naša obaveza je da obezbedimo jednak pristup i kvalitetne socijalne usluge za sve građane, da razvijemo infrastrukturu i usluge koje su u službi zaštite životne sredine, a sve u cilju unapređenja kvaliteta života svih stanovnika naše opštine. Želja nam je da opština Novi Bečej bude uspešna i razvijena opština zadovoljnih građana, koji vide budućnost u našem mestu, piše u uvodnom delu ovog strateškog dokumenta.

Javna rasprava o njemu okončana je tokom decembra

Javna rasprava o Nacrtu Plana razvoja opštine Novi Bečej  sprovedena je  od 10. do 24. decebra 2021. Primedbe, predloge, sugestije i mišljenja građani i drugi zainteresovani subjekti u javnoj raspravi na Nacrt Plana.

Javna tribina u postupku sprovođenja javne rasprava o Nacrtu Plana razvoja opštine Novi Bečej za period od 2022-2032. godine održana je 22. decembra Svečanoj sali opštine Novi Bečej. Javnoj tribini prisustvovali su: članovi koordinacionog tima za izradu Plana razvoja opštine Novi Bečej,predstavnici ustanova obrazovanja i vaspitanja, direktori javnih preduzeća, organizacija i ustanova, predstavnici NVO i građani, svi sa teritorije opštine Novi Bečej, koji su se tom prilikom neposredno upoznali sa određenim delovima Nacrta Plana razvoja opštine Novi Bečej za period od 2022-2032. godine, izneli svoje predloge, sugestije i komentare.

U toku postupka javne rasprave o Nacrtu Plana razvoja opštine Novi Bečej za period od 2022- 2032. godine pristiglo je elektronskim putem dva podneska sa ukupno sedam sugestija, odnosno predloga za izmenu i dopunu određenih poglavlja, dok su tokom otvorenog sastanka (javne tribine), pored pohvala iznetih na rad i koncept dokumenta, postavljana pitanja i iznete sugestije na nacrt, pojedine termine koji su korišćeni kao i način iznošenja pojedinih činjenica. Takođe tokom ovog sastanka izneta su dva predloga za izmenu i dopunu nacrta koja su obuhvatila sledeće oblasti: obrazovanje (u delu školski sport), kultura, poljoprivreda i saobraćajna infrastrukta. Nakon razmatranja i analize svih pristiglih pitanja, komentara i sugestija, članovi koordinacionog tima za izradu Plana razvoja opštine Novi Bečej za period od 2022-2032. godine, odlučili su da sve komentare koji su bili od značaja i u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, za unapređenje kvaliteta dokumenta usvoje i u skladu sa istim izvršene su izmene i dopune Nacrta Plana razvoja opštine Novi Bečej za period od 2022-2032. godine. Komentare koji nisu imali osnov za unošenje i vršenje izmena i dopuna Nacrta Plana razvoja opštine Novi Bečej za period od 2022-2032. godine, komisija je samo konstatovala zapisnikom. Nakon sprovedene javne rasprave Opštinsko veće opštine Novi Bečej utvrdiće konačan predlog Plana razvoja opštine Novi Bečej za period od 2022-2032. godine i dostaviti Skupštini opštine Novi Bečej isti na usvajanje.

 

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Informisanjem do potpunijeg ostvarivanja prava građana u opštini Novi Bečej“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име