U okviru tradicionalne saradnje koju Crveni krst opštine Novi Bečej neguje sa institutom za transfuziju krvi Vojvodine, 14. januara u fiskulturnoj sali OŠ “Miloje Čiplić” u Novom Bečeju organizovana je akcija prikupljanja krvi.

Opština Novi Bečej duži niz godina nosi epitet najhumanije sredine, akcijama dobrovoljnog davanja krvi svake godine se odazove veliki broj građana, a ovog puta se akciji pridružilo više od 100 dobrovoljaca. Posebno je primetno prisustvo mladih osoba, čime je osim osnovnog cilja, a to je prikupljanje ove dragocene tečnosti, ispunjen još jedan cilj koji je Crveni krst postavio, a to je podizanje svesti kod omladine o značaju ovakvih akcija.

– Ovo je prva akcija u ovoj godini, odziv je više nego odoličan. Novi Bečej spada u najhumanije sredine, nadam se da ćemo i u ovoj 2016. godini opravdati taj epitet . Mi smo u Srednjobanatskom okrugu najbolja opština po broju davalaca krvi u odnosu na ukupan broj stanovnika. Ohrabruje to što imamo veliki broj mladih dobrovoljnih davalaca krvi, na današnjoj akciji je pet osoba darovalo prvi put ovu plemenitu tečnost“. Za 2016. godinu Crveni krst planira da održi 15 akcija dobrovoljnog davanja krvi na području opštine Novi Bečej od kojih se sledeća u Novom bečeju očekuje sredinom maja meseca, rekao je Momir Dimitrijević, sekretar Crvenog krsta Novi Bečej.

Doktorka Dragana Popov, načelnica službe transfuzije krvi opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin smatra da je gradska akcija u Novom Bečeju jedna od najuspešnijih akcija godinama unazad.

– Što se tiče strukture davalaca, i krvne grupe su one koje su trenutno potrebne i aktuelne, a višak krvi ćemo uputiti u beogradski institut za transfuziju krvi, pošto se naši pacijenti leče i u Beogradu. Trudimo se da zadovoljimo potrebe naših pacijenata i kada se leče kod nas i kada ih upućujemo u druge ustanove. Starosna granica za davanje krvi je od 18 do 65 godina, uglavnom preovladavaju davaoci srednjih godina, ali više naginju ka mlađoj populaciji. Struktura davalaca je isto dobra, kao i zdravstveno stanje i krvne grupe. Zadovoljni smo, ovo nam je najuspešnija akcija godinama u nazad, navela je dr Popov.

Davanje krvi je prilično lak način da se pomogne ljudima, a Novobečejci su poznati kao najhumaniji u ovoj oblasti. Prema rezultatima akcija dobrovog davanja krvi, opština Novi Bečej je 2010. godine ostvarila 1.351 dobrovoljno davanje krvi, ili 5,03 odsto u poređenju sa brojem stanovnika, pa je, zajedno sa desetak vojvođanskih opština stekla epitet „Najhumanije sredine“, koji od tada održava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име