Prijava za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta za 2015. godinu još uvek je u toku. Poslednji rok za prijavu je petak 25. septembar, do 14 časova, a isti rok važi i za uplatu depozita, naglasila je Tamara Ivanišević, načelnica Opštinske uprave Novi Bečej.

-Opština Novi Bečej može ove godine da se pohvali da je bila ažurnija nego ranijih godina, zahvaljujući revnosnom radu službi Opštinske uprave. Za ovu godinu smo pomerili prvi krug licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta radi izdavanja u zakup, za sam kraj septembra, odnosno za 28. i 29. septembar. Ranijih godina je to bilo krajem novembra, pa se već ulazilo u narednu godinu kada je već uveliko trebalo pripremati zemlju za useve. Bitno je naglasiti da je za 28. septembar predviđeno licitiranje državnog zemljišta u zakup za katastarsku opštinu Novi Bečej i katastarsku opštinu Kumane sa početkom u 9 časova, a za 29. septembar u Novom Miloševu za katastarske opštine Novo Miloševo i Bočar, takođe sa početkom u 9 časova. Licitacioni korak je 1.000 dinara, a cene su na nivou prošlogodišnjih, rekla je Tamara Ivanišević.

Od ukupne površine državnog poljoprivrednog zemljišta od 12.000 hektara, u 2014. godini je izdato 8.435 hektara. Prema programu za 2015. godinu, po pravu prečeg je dato 115 hektara, a preostalo je 3.000 hektara za izdavanje.

-Kada su u pitanju jesenji radovi koji su obavljeni na teritoriji opštine Novi Bečej, bitno je reći da je, zbog visokih temperatura i suše, berba otpočela ranije. Ukupna površina za žetvu je 20.000 hektara. Najzastupljenije kulture su merkantilni kukuruz, suncokret, soja i šećerna repa. Prinosi su u odnosu na prošlu godinu dosta umanjeni. Radovi teku bez većih teškoća, a vremenski uslovi su prilično pogodni u ovom periodu, objasnila je Ivanišević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име