Bečejsko udruženje mladih i redakcija portala MojBečej su uputili više od 15 žalbi Povereniku za informacije od javnog značaja protiv rešenja opštinske uprave opštine Novi Bečej, JP „Direkcija za planiranje, izgradnju, uređenje naselja i zaštitu životne sredine opštine Novi Bečej“, JP „Radio Novi Bečej“ i Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Naime, BUM i portal „MojBečej“ su uputili zahteve za pristup informacijama od javnog značaja upravama, javnim preduzećima i ustanovama sa teritorija novobečejske i bečejske opštine kako bi ukrstili razne podatke ove dve susedne opštine.

– Za razliku od bečejske opštine, gde je odgovaranje na zahteve vremenom prešlo u rutinu, kao odgovor na pravo svakog građanina, sa novobečejske strane došlo je do masovnog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Jedini pozitivan primer u ovoj situaciji sa novobečejske strane bio je direktor Doma kulture opštine Novi Bečej, Novica Blažin, koji je kompletnu dokumentaciju dostavio u zakonskom roku, dok smo za direktora Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Nemanju Vaskovića, osim žalbe Povereniku podneli i Predstavku Agenciji za borbu protiv korupcije zbog osnovane sumnje da je direktor prekšio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Iz Agencije smo dobili potvrdu da je postupak pokrenut, te ćemo javnost o ovom slučaju informisati u narednom periodu, istakao je Aleksandar Đekić, predsednik udruženja.

– Opštinska uprava nam je odgovorila da zbog tehničkih razloga nije mogućnosti da nam dostavi dokumentaciju, što nije u skladu sa Zakonom. JP „Direkcija za izgradnju“, JP „Radio NB“ i Turistička organizacija su naveli datume i vreme kada možemo izvršiti uvid u dokumentacije i platiti fotokopiranje, što takođe nije u skladu sa Zakonom jer smo mi zahtevali da nam se dostave fotokopije, a sa druge strane novinari i udruženja su oslobođeni plaćanja takse na osnovu člana 17. stav 4. Zakona o slobodnom pristupu. Pre nekoliko meseci smo radili istraživanja na nivou svih opština i gradova u AP Vojvodini, zamislite kada bismo to završili da su nam svih 45 lokalnih samouprava odredile datum i vreme uvida, sigurno bismo par meseci pregledali dokumentacije po pokrajini, pre nego što bismo sve obišli i sakupili podatke, zaključuje Marina Kovačev.

Žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću upućene su za nedobijanje sledećih informacija od strane opštinske uprave Novi Bečej:

 • Kopija ugovora o radu i anekse ugovora ako postoje predsednika opštine Novi Bečej, Saše Šućurovića, kao i kopije autorskih ugovora i ugovora o delu na osnovu kojih je predsedniku opštine Novi Bečej u 2013. godini isplaćeno ukupno 629.486,02 dinara;
 • Kopija ugovora o radu i anekse ugovora ako postoje pomoćnika predsednika opštine Novi Bečej za upravne i normatinve delatnosti, Miljana Isakova, kao i kopije autorskih ugovora i ugovora o delu na osnovu kojih je pomoćniku predsednika opštine Novi Bečej u 2013. godini isplaćeno ukupno 331 514,35 dinara; Kopije svih inicijativa, predloga projekata i sačinjenih mišljenja pomoćnika predsednika opštine Novi Bečej za upravne i normatinve delatnosti, Miljana Isakova, sa vidljivim delovodnim brojem i datumom podnošenja, u skladu sa članom 58 Zakona o lokalnoj samoupravi.
 • Kopija ugovora o radu i anekse ugovora ako postoje pomoćnika predsednika opštine Novi Bečej za bezbednost i vanredne situacije Ivice Milankova, kao i kopije autorskih ugovora i ugovora o delu na osnovu kojih je pomoćniku predsednika opštine Novi Bečej u 2013. godini isplaćeno ukupno 283 524,72 dinara; Kopije svih inicijativa, predloga projekata i sačinjenih mišljenja pomoćnika predsednika opštine Novi Bečej za bezbednost i vanredne situacije Ivice Milankova, sa vidljivim delovodnim brojem i datumom podnošenja, u skladu sa članom 58 Zakona o lokalnoj samoupravi.
 • Kopija ugovora o radu i anekse ugovora ako postoje pomoćnika predsednika opštine Novi Bečej za komunalne poslove Saše Vojnovića, kao i kopije autorskih ugovora i ugovora o delu na osnovu kojih je pomoćniku predsednika opštine Novi Bečej u 2013. godini isplaćeno ukupno 20 844,09 dinara; Kopije svih inicijativa, predloga projekata i sačinjenih mišljenja pomoćnika predsednika opštine Novi Bečej za komunalne poslove Saše Vojnovića, sa vidljivim delovodnim brojem i datumom podnošenja, u skladu sa članom 58 Zakona o lokalnoj samoupravi.
 • Kopija kompletne dokumentacije javne nabavke za pružanje usluga komunikacije svih zaposlenih u opštini/opštinskoj upravi Novi Bečej; Kopije svih računa za fiksne i mobilne telefone na mesečnom nivou za period 1.1.2010. – 30.09.2014. godine opštine/opštinske uprave Novi Bečej;
 • Iznos sredstava uplaćenih u budžet opštine Novi Bečej za 2010. 2011. 2012. 2013. zaključno sa 1.10.2014. godine, sa kopijama analitičkih kartica iz kojih se vide prihodi ostvareni od naplate kazni u saobraćaju, a na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja; Kopije izvoda, faktura, ugovora i drugih osnova isplate koje dokazuju način trošenja sredstava ostvarenih kroz prihode od naplate kazni u saobraćaju; Program rada Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Novi Bečej za period 2010. – 2014. Kopije odluka o imenovanju Saveta za bezbednost saobraćaja, sa isplaćenim naknadama članovima Saveta za isti period;
 • Kopije odluka o imenovanju članova komisija koja se bavila zakupom poljoprivrednog zemljišta u protekle 3 godine; Imena i prezimena članova komisije za licitaciju za zakup poljoprivrednog zemljišta za protekle 3 godine, sa iznosima naknada za članove komisije ponaosob; Sve zapisnike, odluke, saopštenja, druga akta i prateću dokumentaciju komisije; Spisak svih lica koja su se prijavila na licitaciju; Spisak svih lica koja su dobila pravo na zakup poljoprivrednog zemljišta na licitaciji;
 • Kompletna dokumentaciju svih tendera za angažovanje instituta koji je vršio analizu zemljišta ukoliko su sprovođeni u zadnje tri godine; Kompletne izveštaje angažovanog subjekta koji sadrži broj uzoraka koji su sprovedeni na terenu, datume izlazaka na teren i sve prateće dokumente;
 • Izdvajanja sredstava iz budžeta opštine Novi Bečej za naknade ujeda pasa lutalica;
 • Sistematizacija radnih mesta u opštinskoj upravi opštine Novi Bečej;
 • Poslednje izmenjen plan javnih nabavki za 2014. godinu i spisak ponuđača sa kojima su zaključeni ugovori sa pratećim dokumentima;

Od javnih preduzeća i ustanova su zahtevani poslednje izmenjen plan javnih nabavki za 2014. godinu i spisak ponuđača sa kojima su zaključeni ugovori sa pratećim dokumentima, sistematizacije radnih mesta i zapisnici upravnih i nadzornih odbora.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име