Sedmoro mladih sa srednjom stručnom spremom dobiće šansu da se usavršava radeći šestomesečnu stručnu obuku u privatnom sektoru, zahvaljujući javnom pozivu za realizaciju programa stručne prakse i samozapošljavanja na teritoriji opštine Novi Bečej u 2017. godini.

Cilj je da većina mladih nakon završene stručne prakse ostane da radi u firmama koje su sa cele teritorije opštine Novi Bečej, ističe predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje opštine Novi Bečej, Saša Dujin i objašnjava još jednu odluku koja je doneta na ovoj sednici.

 -Doneli smo i odluku za stručnu praksu za javni sektor, u okviru čega ćemo omogućiti da još četvoro mladih osoba dobije stručno osposobljavanje. To svake godine činimo iz prostog razloga što nam Zakon o zapošljavanju stvara određena ograničenja, pogotovo u deficitarnim zanimanjima koje imamo, na primer, u PU „Pava Sudarski“, Opštinskoj upravi ili u Domu zdravlja. Zato koristimo priliku da na ovaj način omogućimo popunu radnih mesta, kroz programe koje podrazumeva LAPZ – Lokalni akcioni plan zapošljavanja. Nažalost, iako je paralelno raspisan, nismo dobili potvrdu o zainteresovanosti za konkurs za samozapošljavanje. Na sednici je usvojena inicijativa da se Nacionalnoj službi za zapošljavanje uputi molba da predviđena sredstva budu preusmerena, kako bismo imali još jedan ciklus stručne prakse, odnosno zapošljavanje još četvoro mladih kroz program sturčnog osposobljavanja, rekao je predsednik Saveta Saša Dujin.

Ukupna sredstva predviđena za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja opštine Novi Bečej za 2017. godinu iznose preko sedam miliona dinara, od čega lokalna samouprava učestvuje sa četiri miliona dinara.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja opštine Novi Bečej za 2017. godinu predviđene su četiri mere aktivne politike zapošljavanja i to: organizovanje javnih radova od interesa za opštinu Novi Bečej, program stručne prakse u javnom i privatnom sektoru i podrška samozapošljavanju.

Javni radovi se organizuju u cilju zapošljavanja i poboljšanja materijalnog položaja teže zapošljivih kategorija nezaposlenih lica, koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a za tekuću godinu izdvojena su sredstva u iznosu od pet miliona dinara za oko 40 korisnika na teritoriji cele opštine, od čega polovinu sredstava obezbeđuje opština Novi Bečej, a drugu polovinu Nacionalna služba za zapošljavanje.

Za program stručne prakse u javnom sektoru za 2017. godinu predviđeno je 790.000 dinara za zapošljavanje osam nezaposlenih lica, koje u celosti finansira opština Novi Bečej. U programu stručne prakse u privatnom sektoru, lokalna samouprava učestvuje sa 310.000 dinara, od ukupnih 600.000 dinara, dok ostatak obezbeđuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Za podršku samozapošljavanju predviđen je ukupan iznos od 800.000 dinara, od čega opština i ministarstvo obezbeđuju po pola iznosa.

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Stvarno važno: Informisanjem do ostvarivanja javnog interesa u opštini Novi Bečej“, koji sufinansira opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име