Predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović sastao se juče, 22. oktobra, sa državnim sekretarom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenadom Ivaniševićem, sa kojim je, između ostalog, razgovarao o aktuelnoj migrantskoj krizi. Šućurović je ovom prilikom dobio potvrdu od državnog sekretara da Novi Bečej nije na ruti migranata ka Evropskoj uniji, a Ivanišević se zahvalio na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i koordinaciji sa Opštinom Novi Bečej po svim pitanjima, kao i srednje-banatskom okrugu.

Kao i sve druge opštine u Srbiji, opština Novi Bečejbila je u obavezi da, na zahtev Vlade, dostavi spisak potencijalnih prihvatnih stanica za privremeni smeštaj migranata iako, po rečima Ivaniševića, Novi Bečej nije na ruti migranata ka Evropskoj uniji.

Ivanišević je tokom posete naglasio da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao nosilac Vladine Radne grupe za rešavanje mešovitih migracionih tokova, u svakodnevnom kontaktu sa predsednicima opština i načelnicima okruga, kao i da se svaka odluka donosi isključivo u koordinaciji sa njima. Saša Šućurović je prilikom obilaska potencijalnih lokacija za smeštaj azilanata sa Nenadom Ivaniševićem rekao da je „svima od početka jasna situacija da ruta migranata ne prolazi kroz Novi Bečej i da je odgovor na Vladin zahtev da se odrede potencijalni objekti za prijem azilanata bila neophodna činjenica za eventualno aktivuranje u budućnosti“. Šućurović je državnom sekreatru ponudio da budući privremeni prihvatni centar, ukoliko se za to pokaže potreba, bude na prostoru budućeg kampa u Novom Bečeju. Međutim, dogovoreno je da će se ubuduće odluke koje se tiču migranata, donositi na zajedničkim sastancima načelnika Srednjebanatskog okruga, Opštine Novi Bečej i predstavnika Vladine Radne grupe za rešavanje mešovitih migracionih tokova. Ranije se u javnosti pojavila informacija da je među potencijalnim lokacijama za smeštaj migranata u razmatranju bila zgrada Mađarskog kulturno-umetničkog društva Jokai Mor Novi Bečej. Međutim, nakon primedbi članova udruženja, Savet za migracije opštine Novi Bečej na sednici je doneo novu odluku i odredio drugu lokaciju, o čemu su obavešteni Komesarijat za izbeglice Republike Srbije, Beograd i predstavnici udruženja Jokai Mora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име