Aktuelni četvrti Zimski festival u Bečeju ima nekoliko zapaženih aktivnosti iz oblasti kulture, ali se čini da će gostovanje Velikog tamburaškog orkestra RTV u ponedeljak, 28. decembra, biti centralni događaj ove manifestacije.

Novogodišnji koncert je zakazan za 20 sati u Gradskom pozorištu Bečej, a ulaznice po ceni od 400 dinara su u prodaji. Bečejci su oduvek cenili tamburašku muziku, a posebno su ponosni što su, od ukupno sedam rukovodilaca orkestrom u šezdesetšestogodišnjoj istoriji, dvojica, Jovan Janika Balaž i Cveta Sladić Čiča, bili Bečejci.

Solista na koncertu u Bečeju biće Đorđe Čavić, a specijalna gošća je operska pevačica i redovan profesor novosadske Akademije umetnosti dr Agota Kučera Vitkai, koja preko majke Vere Vitkai Kovač, primadone SNP u Novom Sadu, ima bečejke korene. Imajući na umu da je repertoar Velikog tamburaškog orkestra RTV sačinjen od pesama i igara svih naroda Vojvodine, kao i orkestarske koncertne literature za tambure i obrada klasične svetske muzike, jasno je da ga smatraju najboljim i najreprezentativnijim predstavnikom tamburaške muzike uopšte.

Doda li se da se u ovdašnjoj Muzičkoj školi „Petar Konjović“ izučava sviranje na tamburi, onda je jasno da će sala Gradskog pozorišta biti tesna da primi sve zainteresovane za bečejski Novogodišnji koncert.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име