Momenat sa dešavanja na tatamiu u bečejskom „hramu sportova“ | Foto: Vlastimir Jankov
Momenat sa dešavanja na tatamiu u bečejskom „hramu sportova“ | Foto: Vlastimir Jankov

Lane su proslavili punoletstvo, a sada su počeli pripreme za jubilarni 20. međunaroni turnir. Reč je o Džudo klubu Mladost iz Bečeja, koji je u nedelju uspešno organizovao celodnevni 19. Međunarodni džudo turnir i 9. Memorijal „Željko Nikolić“.

Na šest tatamia pod krovom „hrama sportova“ kraj Tise nastupilo je 453 takmičara, koji su stigli iz ukupno 34 grada, Srbije (27) i okruženja (7), i branili su boje 50 klubova Bosne i Hercegovine (2), Bugarske (1), Mađarske (1), Slovenije (1), Crne Gore (1), Hrvatske (2) i, naravno, Srbije (42). Bila je to svojevrsna ikebana u poletarskoj, pionirskoj i kadetskoj kategoriji obe, ženske i muške, konkurencije, a pozdravio ih je u ime grada domaćina i poželeo im uspešne borbe član Opštinskog veća zadužen za omladinu i sport Dejan Terzić, kome je pripala čast i da otvori turnir.

U okviru međunarodnog samita džudo mladosti, održan je i 9. memorijal „Željko Nikolić“. Porodica tragično nastradalog „mladostaša“, pionira u kategoriji plus 66 kilograma, darovala je pobednika ove kategorije, Aleksandra Stojkova iz bečejske Mladosti, memorijanim peharom i novčanim iznosom od 100 evra. Kuriozitet Memorijala je da do sada nikada domaći takmičar nije bio pobednik.

Aleksandar Stojkov na pobedničkom postolju s memorijalnim peharom | Foto: Vlastimir Jankov
Aleksandar Stojkov na pobedničkom postolju s memorijalnim peharom | Foto: Vlastimir Jankov

Rukovodilac maratonskog takmičenje bio je predsednik Takmičarske komisije Džudo saveza Vojvodine Miroslav Jočić iz Starčeva, suđenjem je rukovodio Vlatko Belovuković iz Sombora, borbe na tatamiu vodio je sudijski kolegium od 12 sudija, a domaćin takmičenja bio Milorad Lončarević iz kluba organizatora.

Kao i obično, najbrojniji su bili poletarci, kojih je bilo ukupno 140. Njihovih vršnjakinja poletarki bilo je 41, a evo i broja ostalih po uzrasnim kategorijama: pionirke (56), pioniri (119), kadetkinje (27) i kadeti (70). Novosadski džudo klub „Novi Sad“ bio je, sa ukupno 34 takmičara, najmasovniji predstavnik, a po broju učesnika slede Bačka iz Sombora (25), Slavija iz Novog Sada (24), domaćin Mladost (23)… Interesantan podatak je da su Beograd i Novi Sad bili zastupljeni sa po sedam klubova, ali su Novosađani sa 98 takmičara bili daleko brojniji, jer je Beograđana bilo ukupno 35.

Pobednički pehar namenjen sveukupnom pobedniku turnira pripao je mladim džudistima novosadske Slavije, koja je do pehara stigla sakupivši ukupno 42 poena. Drugi su bili predstavnici mađarskog Satamaza (38), a treći predstavnici somborske Bačke (33).

Sveukupni pobednik bila je ekipa novosadske Slavije | Foto: Vlastimir Jankov
Sveukupni pobednik bila je ekipa novosadske Slavije | Foto: Vlastimir Jankov

Manji pehari uručeni su najuspešnijim ekipama u obe konkurencije pomenute tri uzrasne kategorije. Kod poletarki najuspeašnija je bila ekipa Satamaza sa sakupljenih 11 bodova. Poletarci: Bačka iz Sombora (19). Pionirke: TSK iz Temerina (14). Pioniri: Cement iz Beočina (11). Kadetkinje: Dinamo iz Pančeva (10). Kadeti: Partizan iz Kikinde (15). Organizator je obezbedio medalje odgovarajućeg sjaja za najbolje plasirane u svim težinskim kategorijama, a u kadetskom uzrastu finalistima su pripale i novčane nagrade. Pobednici su inkasirali po 60, a pobeđeni po 40 evra.

Kada su domaći džudisti u pitanju, onda je već pomenuti osvajač memorijalnog pehara Aleksandar Stojkov zabeležio najbolji rezultat. Pored njegovog „zlata“, mladi Bečejci su osvojili još dva „srebra“ i tri „bronze“. U konkurenciji pionira i kategoriji do 34 kilograma drugi je bio Kosta Šimić, a isti plasman zabeležio je i kadet Marko Simić u kategoriji plus 90 kilograma. Na pobedničko postolje penjali su se i trećeplasirani poletarci Miroslav Stojanović u kategoriji do 28 kilograma i Svetozar Vijatov u kategoriji plus 50 kilograma, odnosno kadetkinja Milica Grbić u kategoriji plus 70 kilograma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име