Koncert AKUD
Koncert AKUD "Sonja Marinković" Novi Sad | Foto: Vlastimir Jankov

Tradicionalno, peto po redu, Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2016.“ u organizaciji bečejske Muzičke škole „Petar Konjović“ završava se 17. maja.

Do narednog okupljanja kroz godinu dana biće ubeleženo da se okupio rekordan broj, ukupno 487, učesnika iz 60 gradova sedam zemalja, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i, naravno, Srbije.

Najviše je bilo mladih pijanista, njih 218, koji su četiri dana oduševljavali svojim muziciranjem i dovodili žiri na „slatke muke“. Potom je nastupilo 127 violinista, pa 67 harmonikaša, 26 tamburaša i sve se završava takmičenjem 49 gitarista. Ponose se organizatori ovim podacima, koji jasno kazuju o kvantitetu jednog od najmasovnijih muzičkih takmičenja u regionu. Nasmejana lica takmičara i njihovih nastavnika su potvrda da ni kvalitet nije izostao.

-Prezadovoljni smo kako protiče ovogodišnje okupljanje oko imena „Fantast 2016.“ i sigurni smo da će se o dešavanjima u Bečeju od 9. do 17. maja pričati još dugo, jer je, kako su nam rekli izvođači, njihovi nastavnici i članovi žirija, sve dobro. Ali, ima neko ko je bolji i od nas. Previše bih vam vremena oduzela ako bih nabrajala sve njihove uspehe, pa je zato bolje da vas što pre prepustim uživanju muziciranja Orkestra harmonike AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada i njihovog dirigenta Gorana Penića, ovim rečima najavila je Tamara Krajtmar, direktorka muzičke škole, goste Fastivala „Fantast 2016.“ i, po kvalitetu, gala koncert novosadskih harmonikaša, ali, na žalost, ne i po poseti Bečejaca u sali Gradskog pozorišta.

Prava je šteta što koncertu Orkestra harmonika AKUD „Sonja Marinković“ nije prisustvovao veći broj gledalaca, jer je to doživljaj koji se pamti. Pogotovo što je u Bečeju bila izvedena, kratko posle nedavnog premijernog izvođenja na gala koncertu povodom svečanog otvaranja 12. Svetskog muzičkog festivala u Insbruku, kompozicija „Uvertira“ Stevana Divjakovića, specijalno pisana za pomenutu priliku. Tako su Bečejci među retkima koji su imali priliku da uživo čuju atraktivnu kompoziciju jednog od naših savremenih autora. Pored pomenute kompozicije, novosadski Orkestar harmonika odsvirao je i Mađarsku igru br. 1 Johana Bramsa, Slike s izložbe Modesta Musorgskog i Danzon br. 2 Artura Markeza, kao i na „bisu“ deo iz mjuzikla „Priča sa zapadne strane“.

Orkestar harmonike iz Novog Sada, po kom se „Srpska Atina“ prepoznaje u svetu, pojačan je velikom baterijom udarljki uz diskretno prisustvo elektronike koja po potrebi „oponaša“ drvene i limene duvače. Veliko je umeće sve to izbalansirati da zvuči skladno i da se dobije željena lepota tona, a da istovremeno bude ubedljivo i stilski adekvatno. Očigledno, dirigent Goran Penić uspeva to sa četrdesetak članova orkestra.

Ovih dana smo pravi regionalni centar dečijeg stvaralaštva u kulturi. Muzičari završavaju svoj peti festival na „Fantastu 2016.“, a glumci počinju svoje stvaralaštvo u okviru 59. Majskih igara. Zadovoljstvo je što se u gradu prifila Bečeja održavaju dve tako renomirane manifestacije. Još kada nam u goste stigne Orkestar harmonika svetskog glasa, kakav je sastav AKUD „Sonje Marinković“, onda sve dobija na značaju. Drago mi je što je lokalna samouprava partner i ponosni smo na aktuelna dešavanja, ovim rečima se obratio sugrađanima pre koncerta novosadskih harmonikaša predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.

Nema sumnje, maj je omiljeni mesec Bečejaca. A kako i ne bi bio, kada je u to vreme zgusnut kalendar dešavanja u oblasti kulture. Pomenutim aktivnostima valja dodati i Đurđevdansku smotru crkvenih horova, pa obavezne izložbe u Gradskom muzeju, dešavanja u galeriji „Krug“ i na sceni „Radoslav Zlatan Dorić“ u Gradskom pozorištu, Spomen kući „Braće Tan“…

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име