Sa prošlogodišnjih Novoselskih dana | Foto: Vlastimir Jankov

Žitelji treće mesne zajedice u Bečeju, Novoselci, s nestrpljenjem očekuju subotu, kada će se održati završni deo tradicionalne, 14. po redu, manifestacije „Dani novog sela 2018“. Jer, tada će ugostiti sugrađane ostale dve bečejske mesne zajednice i meštane okolnih naselja, družiti se i pokazati koliko su gostoljubivi, ali i kreativni.

-Po tradiciji tokom ove nedelje organizujemo rekreativna takmičenje u malom fudbalu i kuglanju, a subota je dan za druženje, zabavu i uživanje u raznovrsnom programu, izuzev takmičara u kuvanju svinjskog paprikaša, koji je najčešće jelo na trpezi Novoselaca, jer će se oni boriti za prestižni epitet pobednuka, rekli su nam u Trećoj mesnoj zajednici.

Turnir u malom fudbalu počeo je u ponedeljak i okupio je pet ekipa, a šest kuglaških ekipa izlazi danas na stazu. Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 14 sati prvog septembarskog dana. Sat vremena kasnije potpaliće se vatra ispod 24 kotlića u kom će se krčkati takmičarski svinjski paprikaš, a biće tu i mirisa roštilja, jer treba nešto prezalogajiti do završetka kuvanja u 18 sati. U tom periodu će, pored kibicovanja kulinarskog posla, biti takmičenja za decu u odrasle.

Deci je atraktivna disciplina brzo jedenje šampite | Foto: Vlastimir Jankov

Deca uzrasta od 7 do 10 godina će se nadmetati u brzom jedenju šampita i nošenju jaja, a nešto stariji, od 8 do 12 godina u skakanju s nogama u džaku. Udruženje građana „Eko Bečej“ priprema razne edukativno-kreativno radionice za decu. Odrasli će se u 16 sati takmičiti u brzom ispijanju piva na slamčicu, sat vremena kasnije počinje takmičenje u pikadu za decu i žene, a od 18 sati je prigodan zabavni program.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić pozdraviće prisutne u pola sedam, a onda će biti svečano uručenje nagrada najuspešnijima u svim takmičarskim disciplinama. Od 20 časova počinje žurka pod vedrim nebom, dodaju organizatori manifestacija.

Oni koji nisu ljubitelji svinjskog paprikaša ili nemaju poznanike u takmičarskim ekipama neće ostati gladni!?

Trojica kulinara na jedan kotlić | Foto: Vlastimir Jankov

-Pored svinjskog paprikaša, Novoselci se nikada nisu odrekli pasulja. Upravo iz tog razloga, za građanstvo kuvamo u par velikih kotlova novoselski pasulj, koji će se prodavati po ceni od 120 dinara za porciju. Kuvar ovogodišnjeg pasulja biće cenjeni kulinar Zoran Milovanov „Bugar“, zaključuju organizatori.

Treća mesna zajednica, inače, ima naziv „Bratstvo-jedinstvo“, a Novoselci svoju manifestaciju zovu i „Živimo zajedno“. Ne bez razloga. To je deo Bečeja gde u kom je živalj najrazličitijeg nacionalnog porekla i verske opredeljenosti, ali se to u međusobnoj komunikaciji ne primećuj, pošto ne žive jedan pored drugog, već zajedno. Shodno tome, organizator je pripremio program po meri svih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име