NUNS smatra da je nedopustivo da se pod izgovorom vanrednih okolnosti guši sloboda izražavanja. Bez obzira na teškoće sa kojima se suočavaju gradjani i država, kritička misao mora biti zaštićena od nasrtaja svih koji misle da jedinstvo znači isto što i jednoumlje.

Mediji i novinari su dali veliki doprinos u izveštavanju o posledicama katastrofalnih poplava koje su zahvatile Srbiju i svakodnevno informisali javnost o ogromnim naporima koji se ulažu na sanaciji posledica poplava.
U isto vreme, svedoci smo pokušaja da se na mala vrata uvodi cenzura.
Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da je uklonjen tekst Novice Milića „Ja, AV, podnosim ostavku“, sa sajta dnevnog lista „Blic“. Tekst je na svom blogu preneo Dragan Todorović, novinar „Vremena“.
NUNS, takodje, ukazuje da je zbog hakerskih napada, nakon objavljivanja teksta „Državo, ne bismo te više zadržavali“, morao biti skinut blog Nenada Milosavljevića, jednog od članova autorskog tima Njuz neta.
Neuobičajen je, najblaže rečeno, i postupak Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink, koji je u otvorenom pismu sasvim neprimereno reagovao na kolumnu Draže Petrovića, novinara „Danasa“, zbog teksta o odgovornosti države za poplave.
NUNS apeluje na novinare i medije da ne podležu pritiscima i da svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu, 23.05.2014. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име