U dvema kulturnim ustanovama bečejske opštine za petak 15. avgust zakazana su dva književna susreta.

 

Prvo će od 18 sati u Narodnoj biblioteci Bečej biti predstavljena priča o Vladimiru Matijeviću i srpskom privrednom društvu „Privrednik”, autora Slobodana Ivoševića. O knjizi „Put ka uspehu” govoriće ovdašnji preduzetnik Bojan Džigurski, inače i priređivač ovog litetarnog dela. Od 20 sati u bašti Pozorišnog kluba predviđeno je književno veče aforističara Ilije Markovića.

Tom prilikom će biti promovisane njegove knjige „Pljačka im materina” i „Vaše zemlje nema”.

O Iliji Markoviću: „Izašla je nova knjiga aforizama jednog od naših najboljih aforističara – a samim tim i svetskih – Ilije Markovića, u izdanju „Kuće dobre knjige”.

Za Markovića je Đuro Šušnjić u recenziji knjige napisao da je „genije najmanje književne forme – aforizma”. „Čini mi se kao da je iskočio iz Gogoljevog šinjela da bi, sa neočekivane strane, prejakom reči i neponovljivom vedrinom, osvetlio našu stvarnost, bedu i jade našeg života. Toliko je svoj da bi svaka sličnost s drugima bila slučajna”, poručio je Đuro Šušnjić. „Pljačka im materina” je zapravo zbirka aforističkih priča, čiji je tvorac upravo Ilija Marković, koji je stvorio i aforistički roman. U zbirci su ukupno 103 priče, koje su, kako reče jedan čitalac, „upakovani uranijum” za političare, to jest protiv političara. Bilo koji aforizam iz ove knjige, ako se izdvoji iz konteksta, može samostalno da stoji. (Dinko Gruhonjić, Autonomija)

{comment}

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име