Óbecsei Gas: Három év alatt több mint háromszáz nap számlazár

0
84

Az óbecsei Gas Gázszolgáltató Kft. számláját ismét zárolták. A vállalat jelenleg szeptember 4-e óta van blokádban, a zárolt összeg pedig 31.427.624 dinár. 2015. június 2-a óta a Szerb Nemzeti Bank nyilvántartása szerint a vállalat összesen 330 napon át volt kényszerbehajtás terhe alatt, és a számlája 2016. október 18-a és 2017. február 7-e között 112 napon át volt zárolva kényszerbehajtás miatt.

A gázszolgáltató többségi, 51 százalékos tulajdonosa az újvidéki Srbijagas Közvállalat, a kisebbségi tulajdonos pedig az óbecsei Toplana Közvállalat. A Toplana ugyan szerette volna a Srbijagas iránti tartozását az óbecsei Gasban lévő tulajdonrészének az eladásával rendezni, de erre a megállapodásra végül nem került sor.

Az óbecsei Gas Kft.-vel és a Toplana Közvállalattal, a két fűtésszolgáltató céggel szemben gyakran alkalmaznak kényszerbehajtást.  A Toplana számlája a Szerb Nemzeti Bank nyilvántartása szerint az utóbbi három évben 181, az idei év elején pedig 9 napon át volt zárolva.

A Szerbiai Oknyomozó Újságíró Központ kutatása szerint az adósságokkal terhelt szerbiai távfűtőrendszer drága és nem hatékony, a fűtésszolgáltatók tartozásait pedig gyakran az önkormányzatok, a városok vagy az állam fizeti ki olyan adófizetők pénzéből, akik közül sokan nem is használják ezt a szolgáltatást.

Emlékeztetőül: a Srbijagas iránti tartozást a Toplana egy 48 millió dináros hitelből fogja törleszteni, ehhez a községi képviselő-testületnek jóvá kellett hagynia a Komunalac és a Vodokanal közvállalatok kezességvállalását is. A testületi határozat értelmében a három vállalat 15-15 váltóval fog kezeskedni a hitelért. A Toplana az AIK Banktól tervezte fölvenni a hitelt, amit 36 hónap alatt kell törlesztenie.

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.