Az óbecsei Gas Gázszolgáltató Kft. számláját ismét zárolták. A vállalat jelenleg szeptember 4-e óta van blokádban, a zárolt összeg pedig 31.427.624 dinár. 2015. június 2-a óta a Szerb Nemzeti Bank nyilvántartása szerint a vállalat összesen 330 napon át volt kényszerbehajtás terhe alatt, és a számlája 2016. október 18-a és 2017. február 7-e között 112 napon át volt zárolva kényszerbehajtás miatt.

A gázszolgáltató többségi, 51 százalékos tulajdonosa az újvidéki Srbijagas Közvállalat, a kisebbségi tulajdonos pedig az óbecsei Toplana Közvállalat. A Toplana ugyan szerette volna a Srbijagas iránti tartozását az óbecsei Gasban lévő tulajdonrészének az eladásával rendezni, de erre a megállapodásra végül nem került sor.

Az óbecsei Gas Kft.-vel és a Toplana Közvállalattal, a két fűtésszolgáltató céggel szemben gyakran alkalmaznak kényszerbehajtást.  A Toplana számlája a Szerb Nemzeti Bank nyilvántartása szerint az utóbbi három évben 181, az idei év elején pedig 9 napon át volt zárolva.

A Szerbiai Oknyomozó Újságíró Központ kutatása szerint az adósságokkal terhelt szerbiai távfűtőrendszer drága és nem hatékony, a fűtésszolgáltatók tartozásait pedig gyakran az önkormányzatok, a városok vagy az állam fizeti ki olyan adófizetők pénzéből, akik közül sokan nem is használják ezt a szolgáltatást.

Emlékeztetőül: a Srbijagas iránti tartozást a Toplana egy 48 millió dináros hitelből fogja törleszteni, ehhez a községi képviselő-testületnek jóvá kellett hagynia a Komunalac és a Vodokanal közvállalatok kezességvállalását is. A testületi határozat értelmében a három vállalat 15-15 váltóval fog kezeskedni a hitelért. A Toplana az AIK Banktól tervezte fölvenni a hitelt, amit 36 hónap alatt kell törlesztenie.

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име