Csongrádon április 10-én tartották meg a VII. Hagyományőrző honismereti versenyt, melyről díjjal tértek haza az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói (Berkes Emma, Farkas Aurél, Fenyvesi Zénó, Varnyú Emese és Vukov Enikő). Erős volt a mezőny. 18 csapat vetélkedett.

 

 

A legjobbak eredménye között fél pontos eltérések voltak, így az első négy csapatot díjazták. Az óbecseiek a 4. helyen végeztek. A határon túlról Óbecséről és Kassáról érkeztek résztvevők. A versenyre az óbecseieket Rostáné Hajdú Erzsébet hívta meg, a csongrádi történelemtanárok munkaközösségének tagja. A versenyen másodszor vettek részt városunk diákjai. Óbecse Csongráddal már több mint két évtizede ápol testvérvárosi kapcsolatot. A megmérettetés több állomáson zajlott. Az 5-6. évfolyamos tanulók ötfős csapatai előzetes feladatként 5 állomásra terveztek ötletes menetlevelet, amelyen feltüntették választott csapatnevüket, ami kapcsolódott a felkészülési témakörhöz, valamint tablót is készítettek.

Dramatikus játékkal a fonót mutatták be. Fő témakörök: a falu élete,a fonó, kalákamunkák, családi kapcsolatok, munkálatok. A verseny forgószínpadszerűen történt. Az óbecsei csapat a Kaláka nevet választotta, ugyanis elmondásuk szerint nagyon jó dolog együtt dolgozni, segíteni egymásnak és szórakozva végezni a munkát.

Az óbecsei csapatot Kuszli Angéla, magyartanárnő és Bartha Áron, történelemtanár készítette fel, és arról, hogy a megmérettetés dokumentálva legyen, Lázár László csoportkísérő gondoskodott. A gyerekek az iskola tornatermében különböző régi foglalkozásokkal ismerkedhettek meg, mint például az üvegfonás, hímzés, böllérkedés, vőfélykedés, borkészítés stb.A verseny helyszínén, a Gróf Széchenyi Általános Iskola udvarában a belvárosi pékség standja ragadta el a gyerekeket. Megtanulhatták a tésztakészítés fortélyait, lángost sütöttek, tejföllel és sajttal, valamint lekvárral ízesítették,majd vígan kóstolták Losoncziné Szentandrási Erzsébet a verseny után a vidékieknek megmutatta a város nevezettességeit.

Az óbecsei csapat élményekkel gazdagodva tért haza.

Arról, hogy a diákok eljuthattak e versenyre, Óbecse község önkormányzata gondoskodott, a város kultúrával, civil szervezetekkel és regionális kapcsolatok ápolásával megbízott tanácstagja, Stefaniga Csaba elkísérte a csapatot a versenyre. Amíg a tanulók vetélkedtek, a pedagógusok és a város vezetői a további lehetséges együttműködésről tárgyaltak.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име