Tegnap Péterrévén tartott kihelyezett konzuli fogadónapot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. Ezer körül van azoknak a száma, akik ezidáig Péterrévén magyar állampolgárságért folyamodtak.

Tegnap tizedik alkalommal volt lehetőség a faluban arra, hogy a kérvényezők a helyi közösség épületében adják át Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa munkatársainak a honosítási kérelmüket.

A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének szervezésében ezúttal több mint száz péterrévei és környékbéli nyújtott be kérvényt a magyar állampolgárság megszerzésére.

A Magyar Közlöny épp a múlt héten számolt be arról, hogy legutóbb öt ukrajnai és három szerbiai polgárt fosztottak meg a honosított magyar állampolgárságtól. Közöttük volt egy óbecsei házaspár is. Dr. Rusz Radován konzul elmondása szerint a magyar konzuli szolgálat továbbra is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kérelmezés feltételei fennálljanak, és az egyik ilyen a magyar nyelv megfelelő szintű ismerete. A nyelvi ellenőrzésre nemcsak a kérelem átnyújtásakor, hanem közvetlenül az eskütétel előtt is sor kerülhet, sőt a magyar nyelvtudás hiányára akkor is fény derülhet, amikor már magyar állampolgárként intézi valaki az állampolgársággal összefüggő ügyeit. A konzulátus tapasztalatai szerint a magyar állampolgárság iránt továbbra is nagy az érdeklődés, munkatársaik heti rendszerességgel tartanak kihelyezett konzuli fogadónapokat Vajdaság-szerte, és már most betelt minden időpontjuk egészen májusig.

Dr. Rusz Radován kihangsúlyozta: a szabadkai főkonzulátus célja, hogy minden arra jogosult személynek lehetővé tegye a kérelem benyújtásának lehetőségét, akár Szabadkán a főkonzulátuson, akár egy kihelyezett konzuli fogadónap keretében. Óbecse községben sem lankad az érdeklődés az egyszerűsített honosítás megszerzése iránt.

Péterrévén május 10-én lesz legközelebb kihelyezett konzuli fogadónap.

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име