Kevés az ajánlattevő a közbeszerzéseken Óbecsén.

Óbecse községben tavaly összesen 34 közbeszerzési eljárást folytattak le, ezeken átlag csupán 1,6 pályázó tett ajánlatot.

Mivel az első félévben az átlag 1,87 volt, ez azt jelenti, hogy az év második felében még az 1,6-ot sem érte el az ajánlattevők átlagos száma. A legnagyobb verseny az irodaszerek beszerzésekor volt, ezen a pályázaton öt cég indult a beszállítás lehetőségéért.

– A benyújtott ajánlatokat elemezve különösen az útmunkálatok területén szembeötlő jelenség, hogy gyakran egyetlen, akár öt piacvezető cégből álló konzorcium jelentkezik a közbeszerzési pályázatra. Más esetekben, például a vízgazdálkodás területén egy-egy pályázaton átlag három ajánlattevő vesz részt, ami komoly árcsökkentő tényező – a kivitelező olykor még a saját költségeit sem tudja fedezni a megadott árakkal – állítja Jovana Topić, az óbecsei önkormányzat közbeszerzési osztályának a vezetője.

Topić azon a véleményen van, hogy az igazi konkurencia hiánya nem hat ki sem a munkálatok vagy szolgáltatások árára, sem azok minőségére, mivel abban az esetben, ha cégcsoport nyeri el a megbízást, az ajánlattevő nagyon megbízható kivitelező, az árak pedig nem haladják meg a tervezett projektumértéket.

Dragomir Pop-Mitić közbeszerzési szakértő a MojBečej portálnak nyilatkozott az üggyel kapcsolatosan, szerinte az óbecsei példa nem kivételes eset, ugyanis Szerbiában a közbeszerzési rendszer nagyon rosszul működik.

– Annak ellenére, hogy az állam a szavak szintjén szorgalmazza az ajánlattevők számának az emelését, sem a törvényhozás, sem a független intézmények nem tettek sokat annak érdekében, hogy a helyzet ezen a területen valóban javuljon – jelentette ki Dragomir Pop-Mitić.

Az útjavításokra többnyire egyetlen konzorcium jelentkezik kivitelezőnek.

Bečejsko udruženje mladih je okviru projekta „Ka transparentnijoj i odgovornijoj javnoj upravi na lokalnom nivou” u saradnji sa Centrom za evropske politike, a uz podršku Evropske unije i Kraljevine Holandije sprovodilo analizu javnih nabavki. Objavljeni sadržaj je odgovornost BUM-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Kraljevine Holandije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име