Óbecsén is sokan dolgoznak minimális órabérért. A helyi szakszervezet illetékese szerint azonban nem ez a legnagyobb gond, hanem hogy sok esetben a túlórázók nem számíthatnak magasabb fizetésre.

Az óbecsei gazdaság meglehetősen visszazuhant az elmúlt években. Annak ellenére, hogy az elmúlt 5 évben több új magánvállalat is megnyitotta a kapuit, az itt dolgozók többnyire minimálbérért dolgoznak vagy esetenként még ettől is kevesebbért, legalábbis a helyi szakszervezet tudomása szerint.

Ljiljana Tanasković Jović, elnök, Szakszervezetek Egyesülete, Óbecse

Azok akik dolgoznak a közvállalatoknál, vagy kereskedelmi, és egyébb magánvállalatnál vannak munkaviszonyban, ahol nem működik szakszervezet, és nincs kontkrét belátásunk abba, hogy milyen körülmények között dolgoznak, viszont sok olyan elégedetlen dolgozó van, aki tőlünk kér tanácsot, innen tudjuk, hogy sokan minimálbérért dolgoznak, nincs fizetett szabadságuk, hogy nem jár bérezés a túlórákért és egyébb mulasztások is vannak a törvényben előírakkal szemben.

Mivel a legtöbb vállalat keretében nem működik szakszervezet, az egyesület csak jogi tanácsokkal tudja ellátni azokat, akik hozzájuk fordulnak.

Az egyesület elnöke szerint haladást jelent a minimálbérek megemelése, de ha figyelembe vesszük, hogy a közeljövőben újabb drágulások várhatók, úgy az áram és gázhasználat terén, mint az egyes élelmiszerek tekintetében, a helyi szakszervezet elnöke szerint a minimális bér megemelése nem fog sokat változtatni a munkások helyzetén.

Ljiljana Tanasković Jović elnök:

Minden vállalkozónak kötelessége az üzlet mellett a dolgozókra is figyelnie. Az amit sikerült a Szociális Gazdasági Tanácsnak elérnie, hogy januártól 10 százalékot emelkedjen a minimális órabér. Ez a munkáltatóknak nem jelent többlet kiadást, mivel ha így lenne, az bizonyos módon megintcsak a munkavállaló rovására menne. Annak ellenére, hogy ez a bérezés még mindig nem felel meg sem a fogyasztói kosárnak, sem egy normális életviszonynak, mégis jelentős előrelépést jelent. Reményeim szerint mindenki tiszteletben tartja majd az új törvényt és azok akik minimális órabérért dolgoznak átlagosan 2000 dinárral többet vihetnek majd haza. A munkáltatóknak ez azért sem jelent többlet kiadást, mert az állam bizonyos kedvezményeket tesz a dolgozók utáni járulékok kifizetése terén.

Az alacsony bérezés miatt az utóbbi időben többen inkább külföldön próbálnak munkát vállalani. Vannak azonban olyan helyi magánvállalatok is, amelyek a saját terjedésük és fejlődésük érdekében a dolgozók érdekeit és bérezését is szem előtt tartják.

A cég több mint 2000 multinacionális vállalattal dolgozik együtt, és a kereskedelmi hálózat terjesztésével, és a cég fejlődésével összhangban a dolgozóinak is előrehaladást igyekszik biztosítani.

Azonban csak kevés ilyen cég működik Vajdságban. A helyi szakszervezet elnökének elmondása szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb magánvállalat igyekszik a lehető legminimálisabb kiadásokat felvállalni a dolgozók felé.

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име