U opštini Bečej danas se sećamo žrtava Racije iz 1942. godine. Sećamo se i jevrejske zajednice u Bečeju.

Nešto pre komemoracije kraj Tise, kod zgrade bivše Jevrejske škole, danas jedan od objekata Predškolske ustanove „Labud Pejović“, gde su postavljene dve spomen ploče u znak sećanja na jevrejsku zajednicu u Bečeju, takođe je upriličen program povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Komemoracija na spomen obeležju kraj ušća Kanala u Tisu sećanje je na trodnevni pogrom krajem januara 1942. godine u Bečeju. Hortijevske fašističke trupe mučile su i pod led bacile oko 400 žrtava srpske, jevrejske i romske nacionalnosti. Besede su izgovorili predstavnici opštine Bečej i SUBNOR-a.

Potom su sveštenici Srpske pravoslavne crkve održali parastos nevinim žrtvama, a sveštenik Rimokatoličke crkve izgovorio je molitvu za večne žrtve. Predstavnik Saveza jevrejskih opština Robert Kovač izgovorio je na hebrejskom molitvu za mrtve – kadiš.

Nakon polaganja venaca na spomen obeležje sa u mermeru uklesanim imenima oko 200 žrtava, spušten je venac u hladnu vodu ušća Velikog bačkog kanala u Tisu.

Racija je počela 4. januara u Šajkašu, završena je 27. januara u Bečeju.

1 KOMENTAR

  1. Kad je komsija planski i na najgori moguci nacin ubijao druge komsije samo zato sto su pravoslavni ili judeisti.Sirom backe ni krive ni duzne nego sto su verujuci narod !!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име