U opštini Bečej, prema bazi podataka za praćenje mera za inkluziju Roma iz 2016 godine, koja je objavljena na Republičkom zavodu za statistiku, živi 842 Roma.

Od tog broja 243 je sa nepotpunom osnovnom školom. Obrazovanje je najveći problem Roma u opštini Bečej i oni su toga vrlo svesni, kaže koordinatorka za romska pitanja u opštini Bečej Dobrila Đin, koja godinu dana obavlja taj posao. Upravo je anketiranje na terenu pokazalo ono što kaže statistika.

Deca i mladi Romi često budu postavljeni između zahteva društva i očekivanja porodice. Sa oba izozova teško se bore, jer su svesni da često ne mogu da izraze svoje potencijale. Đin kaže da je nekad potrebno mnogo napora uložiti u to da roditelji razumeju zašto je važno da se njihova deca integrišu u društvo i da ostane u sistemu obrazovanja jer od toga zavisi njihova buduća egzistencija.

Svaki mladi Rom i Romkinja koji završi srednju školu za našu je sagovornicu dodatan podstrek za dalji rad. Pored toga, potrebno je usvojiti lokalne strateške dokumente koji neće biti samo slovo na papiru, već će doneti konkretne rezultate.

 

Više u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име