Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vlada Srbije je saopštila da je usvojila nove mere koje je u ponedeljak predložio Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19. Mere će stupiti na snagu u nedelju, 20. decembra, prenose mediji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, nove mere odnose se na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u Srbiju.

-Imajući u vidu novogodišnje i božićne praznike od kojih nas deli još malo vremena, očekuje se tradicionalno veća frekvencija ljudi na svim graničnim prelazima. U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, ranog otkrivanja zaraženih osoba i zaštite zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, Vlada je usvojila da ulazak u Srbiju bude dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da državljani Srbije koji ne poseduju negativan PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji.

-Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane od danas iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Republike Srbije cena do kraja godine nepromenjena i ona iznosi 6.000 dinara. Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada Srbije apeluje na sve građane koji žele da se testiraju na lični zahtev da zakazivanje testiranja obave isključivo elektronskim putem.

-U skladu sa povećanim brojem testiranja na lični zahtev, koje se očekuje u narednim nedeljama, elektronsko zakazivanje od dragocene je pomoći, kako bi se izbegle gužve i redovi ispred kovid ambulanti i sprečio rizik od potencijalnog zaražavanja građana, piše u saopštenju.

Dodaje se da građani, strani državljani sa odobrenim boravkom u Srbiji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), „mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na adresi eUprave.

-Da bi se koristila usluga eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev, nije potrebno da se građani registruju na portalu eUprava. Potvrdu da ste uspešno zakazali termin dobijate na imejl koji ste naveli, kao i SMS poruku“, saopšteno je.

1 KOMENTAR

  1. Sramota! Umesto da testovi budu jeftiniji i da se testira više, kod nas obrnuto! Naravno manje testiranje, manje zaraženih u statistici…
    Još jedan uspeh i pobeda našeg voljenog predsednika i njegovih ,,stručnjaka“!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име