Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Poskupljuje usluga i za domaćinstva i za firme

Preduzeće „Potisje“ Bečej planira da poveća cena odvoženja otpada, a za to su saglasnost tražili od nadležnih iz opštine Bečej. Usluga bi, od 1. juna, za domaćinstva bila skuplja za oko 18 odsto.

Razlozi za povećanje cene, kako je obrazloženo, su poskupljenje goriva, povećanje minimalne cene rada kao i svih ostalih cena uključujući i cene održavanja vozila, materijala, nabavke rezervnih delova, energenata…

Poslednji put su cene menjane, kako se navodi u dokumentaciji, u junu 2020. godine.

Prethodna cena za redovno nedeljno iznošenje smeća za kante od 80 litara bila je 363 dinara, dok je sada predviđeno da se poveća na 463 dinara, za kante od 120 litara cena je bila 543 dinara, povećanje od juna bi iznosilo 640 dinara, za 1.100 litara 4.994 dinara na 5.887 dinara. Cene su izražene sa PDV-om.

„Potisje“ od nadležnih traži da se uvede i naknada za deponovanje smeća i to u paušalnom iznosu. Ovo je obrazloženo da je novim Zakonom o upravljanju otpadom predviđena i obaveza primarne selekcije komunalnog otpada radi reciklaže i na nivou domaćinstava, ali i pravnih lica i ustanova. Ovo podrazumeva da se svake druge nedelje prazne kontejneri i prikuplja reciklažni otpada što zahteva i korišćenje i vozila i goriva i radne snage. Pored toga ovo znači i dodatna ulaganja u deponiju i druge troškove. Iznos koji je zatražen je da se po domaćinstvu ali i za ustanove i privredna preduzeća naplaćuje paušalno za ove potrebe 88 dinara (iznos sa PDV-om).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име