Gradsko pozorište Bečej u saradnji sa Španskim institututom za kulturu Servantes od 5. do 8. novembra organizuje reviju savremenog španskog filma pod nazivom „Servantes na točkovima“. Publika će moći da vidi nova španska ostvarenja raznosvrsnog žanra – drame, istorijske drame, komedije, ljubavne filmove.

Projekcije svih filmova, inače višestruko nagrađivanih, počinju u 20 sati u Velikoj sali Gradskog pozorišta, a ulaz je slobodan.

Ponedeljak, 5. novembar

Mlada (La Novia), režija Paula Ortis, film je snimljen 2015. godine.

Žanr: drama, trajanje 96 minuta

Filmska adaptacija Lorkine drame Krvava svadba. Od malih nogu, mlada, mladoženja i Leonardo, činili su  nerazdvojni trojac. Međutim, kako se približava dan svadbe, stvari se komplikuju, jer je između nje i Leonarda uvek postojalo nešto više od prijateljstva. Rastuća tenzija među njima je poput nevidljive niti koja se ne može opisati, ali ni pokidati.

Nagrade: Nagrade Feroz 2016: Najbolji film: Drama

Najbolja glumica: Inma Kuesta

Nagrade Goja 2016: Najbolja sporedna glumica: Luisa Gavasa

Najbolja glumica: Inma Kuesta

Najbolji glumac: Asier Etkseandia

Utorak, 6. novembar:

„Šta je potrebno da budeš normalna osoba“ (Requisitos para ser una persona normal), režija Letisija Dolera, film je snimljen 2015. godine.

Žanr: komedija, ljubavni, trajanje 90 minuta.

Marija de las Montanjas je tridesetogodšnja devojka kojoj ne ide u životu: nema posao, izbacili su je iz stana, nema dečka i nije u dobrim odnosima sa porodicom. Na jednom razgovoru za posao pitaju je koji je tip osobe. Kada shvati da ne ispunjava nijedan uslov da bi je smatrali „normalnom”, baca se na posao kako bi postala upravo to: normalna osoba.

Nagrade Goja 2016. Nominacije u tri kategorije: za najboljeg mladog reditelja, za najboljeg novog glumca, za najbolju montažu, nagrade CEC za najboljeg mladog glumca, pobednik filmskog festivala u Malagi u tri kategorije…

Sreda, 7. novembar:
„10.000 km”, režija Karlos Markes Marse, film je snimljen 2014. godine.
Žanr: komedija/drama, trajanje 99 minuta.
Aleks i Serhio, par koji je u stabilnoj vezi, odjednom se suočava sa izazovom održavanja veze na daljinu tokom godinu dana. Dvoje mladih, dva računara i dva grada koje deli okean i 10.000 kilometara – Barselona i Los Anđeles. Da li će njihova ljubav uspeti da prevaziđe kilometre koji su se isprečili između njih?
Film je dobitnik nagrade Goja za režiju, nagrade American Independents Audience, pobednik je filmskog festivala u Malagi…
Četvrtak, 8. novembar:
„Prodaće i kišu” (También la lluvia), režija Isijar Boljain, film je snimljen 2010. godine.
Žanr: drama/istorijski, trajanje 103 minuta.
„Prodaće i kišu” je film o filmu i film u filmu. Pratimo filmsku ekipu koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata. Paralelno, samo snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuju čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima.
Film je dobitnik nagrade Ariel za najbolji latinoamerički film 2011. godine, dobitnik nagrade CEC u pet kategorija, nagrade Goja u tri kategorije, dobitnik je nagrade Bernard Viki na filmskom festivalu u Minhenu, nagrade na festivalu u Palm Springsu, nagrade za scenario Udruženja književnika Velike Britanije…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име