Foto: Ilustracija, Pixabay
Foto: Ilustracija, Pixabay

„Čestitam, trudni ste!”, prelepe reči s kojima mi je počela ova godina. Reči s kojima ulaziš u nov svet spoznaja, saznanja i niz novih događaja. No, ovog puta bih se osvrnula na spoznaju šta sve u Srbiji znači biti mama i preduzetnica, kaže za naš portal Dejana Premović, advokat.

-Za mene lično sasvim nov svet procedura, (ne)prava, loše zakonske uređenosti i lošeg položaja.

Priznajem da nisam bila upoznata sa istim, čak iako sam u svetu prava i zakona, s obzirom na to da sam advokat.

I tako, upoznajući se sa svim tim novostima, shvatam da ni većina moje okoline ne zna koliko je loš položaj mama preduzetnica te mi to daje želju da sve upoznam s istim, a odatle i želja da napišem ovaj tekst.

Naime, na trudničko bolovanje možemo odmah da zaboravimo, neophodno je raditi do porođaja. Preduzetnice se ne vode kao zaposlene žene prema Zakonu o radu, samim tim prava preduzetnica su izuzetno ugrožena i u mnogo su lošijem položaju u odnosu na zaposlene mame.

Naknada koju preduzetnice porodilje mogu da očekuju je prosek tokom 18 meseci pre otvaranja porodiljskog. Uzima se bruto osnovica na koju su se u tih 18 meseci uplaćivali doprinosi, onda se to podeli sa 1,5 i to je iznos naknade koju će majka preduzetnica dobiti do kraja odsustva. Ako ste preduzetnik paušalac, kao ja i kao većina preduzetnika, to znači oko 20.000 dinara mesečno. Jasno vam je zašto moramo da radimo do porođaja, u suprotnom ni taj mizeran iznos ne bismo dobile. Ovde je bitno napomenuti da ne smemo, iako je tako Zakonom o radu propisano, da otvorimo porodiljsko ni 28 dana pre porođaja jer tada Poreska uprava prepoznaje kao da taj poslednji mesec nismo radile i umanjuje nam naknadu. Kakav nonsens i nepravda. Takođe, ako ubrzo posle prvog deteta opet zatrudnimo, naknada će biti znatno umanjena jer u poslednjih 18 meseci neće biti mnogo plaćenih doprinosa.  A za treće dete nemamo ni pravo na odsustvo od dve godine.

Nadalje, kada odemo na to famozno porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta, moramo privremeno da prekinemo sa obavljanjem delatnosti. Dakle, ugasimo firmu privremeno. Za to vreme nemamo plaćene doprinose, ne teče nam staž i najgore – nemamo zdravstveno osiguranje. Međutim, ako nećemo da ugasimo posao, možemo da zaposlimo drugo lice kao zamenika – poslovođu kojem smo dužne da plaćamo platu i sve doprinose. Jasno je, ne baš povoljna situacija. Pravnik sam te se podrazumeva da mi matematika nije jača strana, pa pomozite, kojom računicom je to sve normalno i kako da nam ostane za pelene?

Spomenula sam da porodiljsko odsustvo moram da otvorim na dan porođaja, a ne u skladu sa Zakonom bar 28 dana pred porođaj. Šta to podrazumeva? Pa prema rečima zaposlene u Poreskoj upravi, na dan porođaja moram elektronski podneti zahtev na obrascu PPDG1R ako želim da ih obavestim da mi od tog dana ne teku obaveze plaćanja poreza.

Na dan porođaja moram obavestiti (u mom slučaju) Advokatsku komoru Vojvodine (AKV) o privremenom prestanku, a isto tako i Opštinsku upravu. Napominjem da ove ustanove nisu baš povezane, sve moraš sama. Na ličnom primeru objašnjeno: procedura je takva da prvo treba da obavestim AKV o porođaju i prestanku rada, koja tek nakon mesec dana pošalje dopis o tome Poreskoj, Poreska pak nikad ne zaprimi to pismeno nego je potrebno i lično Poreskoj da predam dopis o prestanku dok za sve to vreme teku obaveze iako ne radim.

Dalje, da bih ostvarila onu mizernu naknadu moram sama podneti zahtev Opštinskoj upravi. Priznajmo, ova papirologija, procedure i diskorak između ustanova je poslednje što nam treba u prvim danima s bebicom.

Sve navedeno je samo deo lošeg položaja mama preduzetnica a opet previše. Zašto smo kažnjene što želimo da budemo samozaposlene i majke? Zašto niko ne prepoznaje i ne rešava problem? Ne možemo govoriti o podsticaju nataliteta dok su žene diskriminisane na svakom koraku u želji da budu mame.

Ostaje nam da se pitamo i kako to Zakon o radu predviđa da svaka zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja i da čekamo izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. A dok čekamo odgovore na pitanja te neke promene, mogli bismo nešto da učinimo. Shodno tome, pozivam sve da podrže i potpišu peticiju „I preduzetnice su mame“ udruženja „Mame su zakon“, a sve sa željom da reči „čestitam, trudni ste“ ne nose sa sobom nikakve loše poslovne posledice.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име