Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste, a uzrok je izostanak fizičke aktivnosti, nepravilno držanje, nošenje ranca na jednom ramenu i dugo, nepravilno sedenje pred računarom ili u školskoj klupi. Rezultati koje je pokazalo istraživanje u Bečeju su poražavajući, jer u dve škole, čak 80 odsto đaka prvih razreda ima loše držanje.

Protekla dva meseca profesori sporta i fizičke kulture radili su sa decom, a individualne preporuke za poboljšanje držanja tela dobili su roditelji. Danas je u fiskulturnoj sali OŠ “Sevet Đurkić” ponovo rađeno  kontrola, a sa novosadskog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja nadaju se da će ovog puta rezultati biti bolji u odnosu na prošlo merenje.

Savez sportova opštine Bečej u saradnji sa profesorima sporta i fizičke kulture imali su za cilj da između dva merenja kontinuirano rade sa decom. Manje grupe dale su mogućnost profesorima da se svakom detetu posveti adekvatna pažnja.

Dragan Marinković sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu ukazuje na to da osim toga što loše držanje kičme može da uslovi ozbiljne zdravstvene probleme, utiče na socijalizaciju dece i samopouzdanje.

Rezultati drugog merenja biće poznati za dve nedelje, a roditelji će ponovo dobiti mišljenje stručnjaka i preporuke za rad sa decom kod kuće. U ovaj projekat trebalo bi da budu uključene I druge osnovne škole u Bečeju.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име