Na rođendanskom slavlju nije bilo slobodnog mesta | Foto: Vlastimir Jankov
Na rođendanskom slavlju nije bilo slobodnog mesta | Foto: Vlastimir Jankov

Poznatim valcerom Johana Štrausa „Na lepom plavom Dunavu“ u klavirskom izvođenju ćerke Kaline i mame Marijane Kurjački, počeo je svečani program obeležavanja 119. rođendana Narodne biblioteke Bečej.

Sve je odisalo svečarski u atraktivnom zdanju, a sala na spratu je bila prepuna brojnih gostiju.

-Prezadovoljni smo ambijentom na našoj svečanosti, pogotovo ako se zna da mnogi žitelji Starog Bečeja 19. decembra 1898. godine nisu ni znali da je u njihovom gradu osnovana prva javna biblioteka sa knjižnim fondom koji je, umesto na policama, stao u sanduku za ogrev. Danas ponosno ističemo da na tri odeljenja u Bečeju, dečijem, zavičajnom i za osrasle, sa ograncima u Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Radičeviću na funkcionalnim policama je smešteno preko 150.000 naslova na srpskom, mađarskom, engleskom i drugim jezicima, podsetile su u uvodnoj besedi na srpakom Elizabeta Šijačić i Piroška Kiš Ferčik na mađarskom jeziku.

Direktorka Bolgarka Taloš pozdravila je prisutne u ime slavljenika | Foto: Vlastimir Jankov
Direktorka Bolgarka Taloš pozdravila je prisutne u ime slavljenika | Foto: Vlastimir Jankov

U ime osnivača opštine Bečej, član Opštinskog veća zadužen za kulturu Čaba Štefaniga je slavljeniku čestitao rođendan i pohvalno govorio o aktivnosti važnog aktera dešavanja u oblasti kulture na teritoriji najveće potiske opštine.

-Kao v. d. direktor sam godinu dana na čelu ustanove i prezadovoljna sam šta smo sve, pored svakodnevne aktivnosti na iznajmljivanju knjiga u dve smene, uradili, počela je da nabraja Bolgarka Taloš. Izdvojila bih književne večeri, pogotovo s dobitnicom NIN-ove nagrade Ivanom Dimić, pa susret s Bečejcem po rođenju Rolandom Orčikom, na dečijem odeljenju su nam u gostima bili Miroslav Kokošar, Svetislav Paunović, Viktorija Toma, a u ograncima Bačkogradištanci su ugostili Mirjanu Bobić Mojsilović, s meštani Radičevića Jelenu Bačić Alimpić… Dužnu pažnju poklonili smo tradicionalnim takmičenjuma recitatora, obeležili smo prvi jubilej, desetogodišnjicu, takmičenja u prepričavanju bajki, šesta godina je Biblioigri, imali smo nekoliko likovnih konkursa za naše najmlađe članove sa njima prilagođenim temama. Obogatili smo knjižni fond sa preko 1.500 naslova na srpskom i mađarskom jeziku u vrednosti oko 1,3 miliona dinara. Nismo zapostavili ni stručno usavršavanja zaposlenih, a istakla bih saradnju sa Gradskim muzejom i Turističkom organizacijom.

Najmlađi dobitnici nagrada | Foto: Vlastimir Jankov
Najmlađi dobitnici nagrada | Foto: Vlastimir Jankov

Posebno je apostrfiran izdavački poduhvat u saradnji sa entuzijastima „Kluba zavičajaca“, a plod zajedničkog rada je dokumentarni film „Bogdan Dunđerski očima mladih zavičajaca“ čiji  CD može da se kupi za 500 dinara u Turističkoj organizaciji.

Rođendansko slavlje oplemenili su recitatori Vanja Bojović, Luka Jovanović i Andrea Kozarski, Zalan Sirbik je prepričao bajku, a Fiona Lovaš je na klaviru izvela kompoziciju Frederika Šopena „Kantabile“.

Posle svečanog, usledio je, uslovno rečeno, radni deo na kom su uručene zahvalnice čitaocima, saradnicima i ustanovama. U kategoriji odraslih čitaoca prznanja su uručena Dušanu Džigurskom iz Bečeja, Evi Berec, Evi Vačik i Viktoriji Mihajlović iz Bačkog Gradišta i  Mariji Stepanov iz Radičevića. U kategoriji dece, zahvalnice su dobili Levente Terek iz Bečeja, Agneš Nača i grupno učenicima četvrtog razreda OŠ „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu, Nikoli Dobanovačkom, Nikoli Laliću i Stefanu Ranisavljeviću, koji svakodnevno posećuju mesnu biblioteku i samostalno su uradili prezentaciju za svoj razred na temu „Zašto je važno čitati“. Povodom Dana biblioteke, na likovnom konkursu za predškolski uzrast nagrade su pripale Petri Balint, Vanji Bunjevački, Vuku Lovriću, Andreju Mrkšiću i Loreti Reperger.

Posle uručene zahvalnice, novi penzioner Lajoš Berta nadahnutom besedom se zahvalio | Foto: Vlastimir Jankov
Posle uručene zahvalnice, novi penzioner Lajoš Berta nadahnutom besedom se zahvalio | Foto: Vlastimir Jankov

Zahvalnice su uručene i profesorkama tri bečejske srednje škole, Tamari Prodanov (Gimnazija), Jasmini Tančić (Tehnička škola) i Mariji Hajdić (Ekonomsko trgovinska škola), kao i najsaradnicima, Tiboru Benkeu, Magdolni Levai i Anđelku Steviću iz Bačkog Gradišta, Tinde Ferenci i Kristini Demeter Filipčev iz Bečeja i Aćimu Stuparu iz Radičevića, kao i Muzičkoj školi „Petar Konjović“ iz Bečeja. U ovom delu programa posebno je apostrofirana zahvalnica Lajošu Berti, koji ovih dana odlazi u zasluženu penziju, a on se zahvalio vrlo nadahnutom i duhovotom besedom.

Pre odlaska na slavljenički koktel, prisutnima su se Šumadijskim kolo predstavili ovdašnji KUD „Đido“ i čardašom solo plesači MKD „Petefi Šandor“ Franciška Kovač i Balaž Česak.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име