Učesnici Devete likovne kolonije bečejske Duge
Učesnici Devete likovne kolonije bečejske Duge

Deveta likovna kolonije bečejske „Duge“ u znaku 20. rođendana

Kao što su slikari amateri, učesnici Devete likovne kolonije bečejske „Duge“, nanosili boje na drvo, papir i platno, tako su se u subotu smenjivali oblaci i sunce nad živopisnim ambijentom bečejskog „Ribnjaka“, ali kiša nije ugrozila rad osamdesetak učesnika iz 15 vojvođanskih mesta.

-Sam Bog nas je pogledao i imali smo vreme kakvo se poželeti može za rođendan na otvorenom. Jer, naša Likovna sekcija „Duga“, koja radi pri MKD „Petefi Šandor“, ove godine obeležava vredan jubilej – dve decenije postojanja u vrednog rada. Ponosni smo na to, jer nije lako raditi, pogotovo tako dugo, sa grupom od tridesetak članova. Ponosni smo i na naš humanitarni rad, pošto su slike naših članova redovno na aukciji, a sredstva od njihovih prodaja odlaze u fond za siromašnu decu i decu ometenu u razvoju. Ovakve kolonije su svojevrsna prilika za druženje i razmenu iskustva. Radujemo se što nam predstoji učešće na likovnim kolonijama u Kanjiži, Novom Sadu, Tordi… zadovoljna je, već 12 godina predsednica bečejske „Duge“, Piroška Tot Kaša.

Vredno se radilo u okviru Devete likovne kolonije Duge
Vredno se radilo u okviru Devete likovne kolonije Duge

Vedroj atmosferi na druženju doprineli su i tonovi klavijaturiste dr Bogdana Aleksandrića, člana legendarne bečejske grupe „Sigma“, čija je supruga Jelica, takođe lekarka u penziji, jedna od „dugista“.

Posebnu pažnju privukle su dve dame svojim minijaturama. Mlađa Šarlota Šaroši je rođena u Nemačkoj, ali se vratila u Temerin i članica je „Duge“. Još se muči sa srpskim jezikom, ali je zato spretna sa bojama na minijaturnim drvenim pločicama. Druga je odavno penzionerka, a minijature su joj usputne tvorevine.

Roža Balzam od reslova pravi minijaturne slike
Roža Balzam od reslova pravi minijaturne slike

-Od ostatka boja, znači „reslova“, pravim minijaturne slike. Pustim „maštu na volju“ i kad se stavi paspatur i urami, lepo izgledaju i ti mali radovi. Inače, ovo mi je hobi od kako sam otišla u penziju. Moj deda je lepo slikao, akvarele, a ja sam kao dete volela da crtam i slikam, ali to niko nije primetio. Kad sam otišla u penziju, zainteresovala sam se ponovo za slikanje i lepo mi je dok se družim sa paletom boja, priča Roža Balzam.

Muzička pratnja poboljšala je inspiraciju likovnim stvaraocima
Muzička pratnja poboljšala je inspiraciju likovnim stvaraocima

Nisu izostali ni pokloni slavljeniku. Predrag Dojkić je poklonio dva akvarela većeg formata, ali kad je jedan od posetilaca improvizovane izložbe pod vedrim nebom video dela, izrazio je želju da ih kupi. Slavljenik je udovoljio kupcu, ali nije ostao bez poklona, pošto je autor dao nova dva dela. Sava Števanov iz Čoke je dao jednu od svojih skupocenih ikona radenu od furnira. Vredan rođendan – još vredniji poklon!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име