Lokalna samouprava Novi Bečej opredelila je sredstva iz budžeta, namenjena romskoj nacionalnoj zajednici, za kupovinu udžbenika romskim đacima. Opština je sa 230.000 dinara finansirala nabavku knjige, a to je samo deo literature koja su deci potrebna deci.

– Prvi put sredstva iz budžeta opštine Novi Bečej koja su namenski namenjena za finansiranje romske nacionalne zajednice, odlučili smo da usmerimo na obrazovanje dece. Kupili smo udžbenike za socijalno ugroženu decu. Osnovne škole su napravile raspodelu udžbenika u odnosu na njihove potrebe, a opština je sa 230.000 dinara finansirala njihovu nabavku. Napomenuo bih da je to samo deo udžbenika koji je bio neophodan ovoj deci. Prema programu Ministarstva prosvete, prethodno je već nabavljen određeni broj udžbenika, tako da smo ovom akcijom praktično kompletirali njihove udžbenike. Na ovaj način finansiramo uključivanje dece u društvo, obrazovanje, samim tim omogućavamo im šansu da se integrišu u društvo i u zajednicu, rekao je Matija Kovač, zamenik predsednika opštine prilikom predaje udžbenika deci.

U OŠ „Miloje Čiplić“ udžbenike je dobilo ukupno njih 25, u OŠ „Josif Marinković” 33, u OŠ „Dr Đorđe Joanović” 13, dok je u OŠ „Dositej Obradović” na ovaj način obezbeđeno troje dece.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име