Nakon Prve i Druge mesne zajednice u Bečeju, od petka će i žitelji Treće mesne zajednice dobiti plastične džakove za odlaganje sekundarnih sirovina.

Naime, na taj način će i Novo selo biti uključeno u sistem primarne selekcije otpada, dok će prvo odnošenje džakova u koje građani treba da odlože PET, papirnu i kartonsku, staklenu i aluminijumsku ambalažu biti 16. novembra, odnosno, radnici „Potisja“ takav otpad odnosiće svakog drugog petka.

-Građani Treće mesne zajednice će 2. novembra dobiti plastični džak od 120 litara za odlaganje sekundarnih sirovina, sa logoom naše partnerske kompanije „Ekostar pak“ koja pruža značajnu podršku „Potisju“ prilikom realizacije primarne selekcije optada, kao i flajer na srpskom i mađarskom jeziku koji će sadržati sve potrebne informacije o načinu sprovođenja primarne selekcije otpada u domaćinstvu; obaveštenje o datumima iznošenja džakova sa sekundarnim sirovinama, rekla je Bojana Radaković, ekolog u „Potisju“.

Primarna selekcija otpada je, međutim tek nedovno počela i skromno je zastupljena, ali, ipak, sa određenim pomacima.

„Potisje“ Bečej će, kako nam je rečeno, na proleće napraviti presek po pitanju zarade od prodaje sekundarnih sirovina, što se realizuje sa kompanijom Ekostar Pak, a tada bi, između ostalog, čitava opština trebalo da odvaja otpad na mestu nastanka.

-Primarna selekcija u Prvoj i Drugoj mesnoj zajednici je iz nedelje u nedelju sve više ispraćena i podržana od građanstva, stoga se ovom prilikom zahvaljujemo građanima koji podržavaju naš rad i time doprinose zaštiti životne sredine i molimo sve ostale koji do sada to nisu, da se pridruže kako bismo zajedničkim snagama načinili veći ekološki otisak smanjujući količine otpada koji se trajno deponuje i zagađuju životnu sredinu, kazala je Radaković.

Podsetimo,pre mesec dana novinarima je rečeno da je oko 10 odsto žitelja Prve mesne zajednice, u prvoj nedelji primene sistema, odvojilo otpad, dok za Drugu mesnu zajednicu nismo dobili podatke o procentu s tim u vezi, ali je rečeno da je otpada odvojenog na adekvatan način više.

Pogledajte TV prilog

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име